Islamister mördade slumpmässigt offer som ”test”

publicerad 16 mars 2021
- av Per Nordin
35 människor dog i terroistattacken i Bryssel 2016.

Två bröder som var inblandade i självmordsbombningarna i Bryssel 2016 ska enligt en belgisk rapport ha mördat en slumpmässigt utvald äldre man, för att bekanta sig med hur det var att döda.

Ibrahim El-Bakraoui dödade 11 personer då han sprängde sig själv vid Zaventems flygplats 2016. Hans bror Khalid dödade en timme senare ytterligare 20 personer på en tunnelbanestation.

Innan dådet ska bröderna sagt till sina medhjälpare att de hade skjutit 76-årige Paul-André Vanderperren. Vanderperren mördades 2014 då han återvände hem från ett café i Jette-området i Bryssel, efter att ha sett sitt favoritlag Anderlecht på TV. Mordet på honom är fortfarande olöst och bröderna har inte dömts för mordet. Fallet lades ned förra året och eftersom bröderna är döda så är det osannolikt att fallet kommer tas upp igen. Bia Vanderperrens änkas advokater kan bröderna Bakraoui dock med betydande säkerhet kopplas till brottet enligt den brittiska statskanalen BBC.


Annonser:


Detaljer om brödernas möjliga inblandning i mordet framkom genom förhör med två andra jihadister, Mohamed Abrini och Osama Krayem. Männen är bland 10 personer som står inför rättegång nästa år. En annan av de åtalade är Salah Abdeslam, anklagad för att ha deltagit i Parisattackerna i november 2015.

Krayem ska ha sa sagt till utredarna i december 2016, nio månader efter självmordsbombningarna, att ”Khalid sa till mig att han och Ibrahim hade skjutit någon till döds på gatan”. I juni 2018 sa Krayem att ”Khalid förklarade att det var en äldre person och att de hade velat testa hur det var att döda någon”.

Krayem, som är svensk medborgare, fångades på övervakningsfilm med Khalid el-Bakraoui strax innan han sprängde sig själv i tunnelbanan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.