Irländsk partiledare: ”Ställ Israel inför rätta”

publicerad 15 november 2023
- av Isac Boman
Mary Lou McDonald kräver att Netanyahus Israel hålls ansvariga för tusentals dödade palestinier.

Irlands regering bör anmäla Israel till Internationella brottmålsdomstolen och skicka hem den israeliske ambassadören omedelbart, deklarerade socialistiska Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald under årets partistämma.

I sitt tal vid Sinn Féins årliga partikonferens angrep hon EU:s pro-israeliska hållning i konflikten i Gaza.

– När Europeiska kommissionen ger carte blanche till Israel att massakrera palestinier, säger vi, nej, aldrig. De talar inte för oss. Världen ser Israels handlingar för vad de är. Barbariska, hatiska, fega, krigsförbrytelser.

– Regeringen säger att Israels agerande måste få konsekvenser. Jag håller med. Det är därför den irländska regeringen måste gå i bräschen och ställa Israel inför rätta i den internationella brottsdomstolen och skicka hem Israels ambassadör, fortsatte hon.

Vill utkräva ansvar

Oppositionsledaren och hennes parti passade också på att ta avstånd från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för hennes omedelbara stöd till Israel.

Partiledaren pekade också på att ”mattbombningar av civila, kollektiv bestraffning och massakrer på tusentals barn inte är självförsvar”.

– Vi frågar, var finns skyddet av internationell rätt för varje barn som dödas i Gaza? För varje mor i Gaza som håller i den kalla kroppen av sitt döda barn? Israel kan inte tillåtas att begå grymheter ostraffat.

Det kan noteras att Irland är ett av få europeiska länder som uppmanat till vapenvila i Gaza – ett krav som också framförts på EU-nivå.

Förra veckan sa exempelvis EU-parlamentarikern Clare Daly att Israel ”tillbringat en månad med att slå sönder Gaza och fylla gatorna med barns blod”.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!