Irans president omyndigförklarar kärnvapenmakter

publicerad 1 december 2012

Under ett möte i Indonesien sade Irans president Mahmoud Ahmadinejiad att kärnvapnens era är över och att nationer som lagrar kärnvapen är bakåtsträvande och efterblivna.

Han upprepade också sin långvariga ståndpunkt att Iran inte har kärnvapen, inte heller strävar efter att bygga några, eftersom nationen inte behöver kärnvapen för att försvara sig.

”Tiden och eran för användning av kärnvapen är över… Atombomber är inte längre till någon nytta och de som lagrar dem är politiskt bakåtsträvande och efterbliven”, sade Ahmadinejiad under en demokratikonferens i Bali, Indonesien.

Den iranska presidenten tillade att vilken regering eller myndighet som helst är fri att inspektera Irans kärntekniska anläggningar. Uttalandet går emot Teherans senaste policy att neka Internationella atomenergiorganet, IAEA:s inspektörer tillträde till några av kärnanläggningarna.

USA och dess allierade har länge anklagat Iran för att använda sina kärnanläggningar som täckmantel för att utveckla kärnvapen, ett påstående som Teheran upprepade gånger har förnekat.

Debatten om Irans eventuella kärnvapenprogram har varit aktuell och spänd under en längre tid. Kärnvapenmakterna USA och Israel har varit de mest högljudda kritikerna.

Israel har sagt att de kommer att göra allt i sin makt för att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen, inklusive ett eventuellt anfall med egna kärnvapen.

Iran har varnat att de kommer att kommer att slå emot amerikanska baser i regionen om Israel går till anfall mot landet.

Iran har i flera omgångar utsatts för ekonomiska sanktioner med det uttalade syftet att förmå landet att stoppa det påstådda kärnvapenprogrammet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.