Iran uppmanar muslimska länder att beväpna Hamas

publicerad 14 november 2023
- av Isac Boman
Ebrahim Raisi vill se ett direkt militärt stöd till Hamas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under toppmötet för Arabförbundet (LAS), och Organisationen för islamiskt samarbete (OIC), uppmanade Irans president Ebrahim Raisi den muslimska världen att beväpna palestinierna och hjälpa dem bekämpa Israel om kriget i Gaza inte upphör. Få muslimska ledare tycks dock vara intresserade av att hörsamma kravet att hjälpa Hamas militärt.

Irans president Ebrahim Raisi har uppmanat länderna i den islamiska världen att beväpna palestinierna för att bekämpa Israel om fientligheterna i Gazaremsan inte upphör.

– Om den sionistiska regimens krigsförbrytelser fortsätter och den amerikanska administrationen inte slutar föra detta ojämlika krig, bör islamiska länder hjälpa det palestinska folket genom att beväpna dem för att bekämpa ockupationen, deklarerade han.

Intresset för att assistera Hamas, eller andra palestinska grupperingar militärt, tycks dock vara svagt i dagsläget och den slutliga kommunikén som släpptes av OIC innehöll förvisso fördömanden och krav på omedelbar vapenvila – men mycket få praktiska åtgärder för att hjälpa Hamas.

Bland annat kräver länderna ett slut på försäljning av vapen och ammunition till Israel, att eventuella israeliska krigsförbrytelser utreds och att FN:s säkerhetsråd agerar mer resolut mot Israels aggressioner.

Gulfstaterna sa nej

Man passade också på att fördöma ”den israeliska aggressionen mot Gazaremsan, krigsförbrytelserna och de barbariska och omänskliga massakrer som ockupationsregeringen begått”. Något förbud mot oljeförsäljning, avbrytande av diplomatiska förbindelser eller beväpning av palestinierna nämns dock inte i kommunikén – tre förslag som förts fram av Irans president.

Enligt medierapporteringen var det framför allt gulfstaterna som motsatte sig kravet på att beväpna Palestinierna och bryta alla diplomatiska band med den judiska staten.

I sitt tal berömdes Hamas av Raisi, som bland annat deklarerade att ”det inte finns något annat sätt att göra motstånd mot Israel. Vi kysser händerna på Hamas för deras motstånd mot Israel”.

Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Marocko och Bahrain var inte heller intresserade av att stänga de amerikanska baserna i regionen, eller att införa någon handelsbojkott mot USA – förslag som lyfts fram av Algeriet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!