Irakier tror USA stödjer Islamiska staten

publicerad 14 april 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Så många som tre av tio irakier tror att USA stöttar terrorgruppen Islamiska staten, IS, som har sina fästen i Irak och Syrien.

13 år efter det att USA:s krig mot terrorismen i Mellanöstern inleddes har en rad nya islamistiska terrorgrupper växt fram. Grupper som Jabhat al-Nusra och främst Islamiska staten har växt och befäst sina positioner efter USA:s krig och på senare år under inbördeskriget i Syrien.

Detta har fått många irakier att misstänka att USA har ett finger med i spelet kring Islamiska statens framfart i Irak och Syrien de senaste åren. Enligt en undersökning som genomförts av den amerikanska myndigheten Office of Inspections tror 30 procent av den irakiska befolkningen att USA stödjer Islamiska staten.

Enligt undersökningen tror också 40 procent av irakierna att USA medvetet försöker destabilisera Irak för att kunna få kontroll över landets naturresurser.

Ifjol avslöjade Iraks parlament dokument och fotografier som sägs visa att den internationella koalitionen mot Islamiska staten i själva verket försett terrorgruppen med vapen och andra förnödenheter. Samma koalition som USA är med och leder, rapporterar RT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!