Irak har tagit kontroll över Kirkuk – tusentals flyr staden

publicerad 16 oktober 2017
Irakiska styrkor. Arkivbild.

Irakiska styrkor rapporteras ha tagit kontroll över staden Kirkuk i norra Irak. Nu flyr tusentals människor staden för att undvika strider mellan irakiska och kurdiska styrkor.

På måndagen intog irakiska styrkor Kirkuk. Övertagandet av staden ska enligt Irak ha skett utan strider, medan kurderna anklagar Iraks styrkor för att ha öppnat eld mot kurdiska milisgrupper utanför Kirkuk tidigt på måndagen.

Just nu sträcker sig bilköerna flera kilometer kring Kirkuk – ett resultat av att flera tusen människor valt att lämna staden av rädsla för att strider ska bryta ut mellan irakierna och kurderna, rapporterar BBC.

Den irakiska offensiven stöds av premiärminister Haider al-Abadi som gett trupperna order om att ta ner alla kurdiska flaggor i staden. Kirkuk är beläget i norra Irak men ligger utanför regionen Irakiska Kurdistan, som nyligen röstade för att bli självständiga från Irak. Relationerna mellan Irakiska Kurdistan och Irak har försämrats avsevärt sedan omröstningen,

Såväl den irakiska armén som kurdiska milisgrupper som Peshmerga beväpnas och utgör en del av den USA-ledda koalitionen mot terrorgruppen Islamiska staten, IS. Peshmerga har i ett uttalande, enligt Sputnik News, sagt att Iraks offensiv i Kirkuk är ”en krigsförklaring”.

Kirkut är beläget kring ett av Iraks största oljefält vilket gör att staden är extra känslig för kurderna och irakierna. Irak har tidigare anklagat Kurdistan och deras ledare Massoud Barzani för att ha ”stulit” oljan från Irak.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.