Oklar framtid för ”självständigt” Kurdistan

publicerad 28 september 2017

Tidigare i veckan röstade en överhängande majoritet i Irakiska Kurdistan för att regionen skulle bli en fristående stat. Men det är oklart om Kurdistan kommer få verklig självständighet från Irak.

Frågan om det kurdiska folket ska ha ett eget hemland har debatterats i generationer. I måndags genomfördes en folkomröstning bland invånarna i Irakiska Kurdistan om regionen ska bryta sig loss och bli en självständig nation. Sammanlagt 92 procent röstade för en självständig kurdisk stat.

Irak har reagerat med ilska över omröstningen och planerna på självständighet. Iraks premiärminister Haider al-Abadi menar att omröstningen är ett försök från kurderna att ta ifrån Irak deras olja. Premiärministern har även beslutat att från och med fredagen ska alla utrikesflyg till och från Erbil, som är Irakiska Kurdistan självutnämnda huvudstad, stoppas.

De flesta länder i Mellanöstern har fördömt omröstningen och anser att den strider mot den irakiska konstitutionen. Ett undantag är Israel, vars premiärminister Benjamin Netanyahu ”stödjer det kurdiska folket i deras strävan att få ett eget hemland”, rapporterar Reuters.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.