Irak får ny kurdisk president

publicerad 3 oktober 2018

I Irak har parlamentet röstat fram den kurdiske politikern Barham Salih till att bli landets nya president.

Under tisdagen röstade parlamentet i Irak om vem som skulle efterträda kurden Fuad Masum på presidentposten. Valet stod mellan två kurder, moderaten Barham Salih och den nationalkonservative Fuad Hussein. Salih fick 219 röster mot Husseins 22 röster, rapporterar Al Jazeera.

Presidentposten i Irak är mer av en ceremoniell post jämfört med premiärministerposten och har sedan Saddam Husseins fall 2003 gått till en kurd.

Barham Salih är en god vän till USA och i en intervju 2009 välkomnade han USA:s invasion av Irak och störtandet av Saddam Hussein. Trots sin kurdiska bakgrund motsätter han sig kravet från vissa kurder om att bilda en utbrytarstat i Irak och i flera andra länder i regionen.

Barham Salih har föreslagit shiamuslimen Adil Abdul-Mahdi som ny premiärminister. Abdul-Mahdi har enligt den irakiska konstitutionen nu 30 dagar på sig att bilda en ny regering och få den godkänd i parlamentet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.