Inför maktskiftet: Migrantvåg på väg mot USA

publicerad 18 januari 2021
- av Per Nordin
Tusentals migranter är på väg in i USA.

Tusentals migranter är nu på väg genom Centralamerika till USA i en förhoppning att det ska bli enklare att ta sig in i landet och beviljas uppehållstillstånd under Joe Bidens presidentskap än vad det var när Donald Trump var president.

Gränspolis i Guatemala rapporterar att det handlar om närmare 5000 människor som omedelbart vill ta sig in i USA. Detta följer på att Joe Biden lovat att göra immigrationssystemet mer ”rättvist och humant”, vilket i praktiken innebär att den tidigare massinvandringen till landet förväntas återupptas.

Den amerikanska gräns- och tullmyndigheten har dock uppmanat migranterna, som främst kommer från Honduras, att vända om och inte försöka ta sig in i USA. Vidare har även Mexiko skickat 500 gränsvakter till gränsen mot Guatemala för att säkerställa att dessa inte fritt tar sig in i landet.

Guatemalanska myndigheter hävdar att man låtit majoriteten av migranterna passera eftersom det funnits barn bland dessa och man inte velat tvinga dem att återvända till den påstådda misären i Honduras.

Enligt Reuters handlar det inte om 5000 migranter utan om närmare 8000 som tagit sig in i Guatemala från Honduras under helgen. Omkring 1000 av dessa ska ha tagits omhand av polis och skickats tillbaka till sitt hemland, bland annat efter att migranter försökt storma gränsen och hamnat i våldsam konfrontation med guatemalansk polis.

Stora migrantströmmar som försöker ta sig från Centralamerika till USA är inget nytt fenomen. USA:s president Donald Trump har tidigare pekat på att dessa omfattat en överrepresentation av kriminella som försöker fly rättsliga konsekvenser eller i övrigt ser en möjlighet att fortsätta olika typer av illegala verksamheter i USA.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.