Inflytelserika tankesmedjan som dominerar Biden-administrationen

Globalismens framfart

Center for American Progress (CAP) - som finansieras av ultraglobalisten George Soros - har fått ett stort inflytande över president Joe Biden och den amerikanska politiken. Många av CAP:s tidigare medarbetare har handplockats direkt till presidentens stab och återfinns numera på högt uppsatta positioner i regeringen.

publicerad 3 oktober 2022
- av Markus Andersson
John Podesta, grundare av tankesmedjan, Patrick Gaspard, nuvarande CAP-ordförande, och finansiären George Soros.

Redan under våren 2021 kunde den vänsterliberalt inriktade tankesmedjans inflytande på Joe Biden och hans administration påvisas genom e-postmeddelanden mellan CAP-toppen Christy Goldfuss och Jesse Young, rådgivare på det amerikanska utrikesdepartementet och som sedan publicerades av ett flertal amerikanska medier.

I korrespondensen skriver Goldfuss bland annat att hon varit sen med att svara på Youngs e-postmeddelanden eftersom CAP har dränerats på folk som istället handplockats till Biden-administrationen.

Ni fortsätter att ta allt vårt bra folk… Så det är säkert att säga att jag ligger lite efter”, skriver hon.

Biden har dessutom anlitat CAP-grundaren och ordföranden John Podesta som senior-rådgivare till Vita huset i frågor gällande innovation och implementation av ren energi. Podesta får uppdraget att övervaka hur cirka 370 miljarder dollar ska spenderas på klimatrelaterade investeringar.

Vi är lyckligt lottade att John Podesta kommer att leda våra fortsatta innovationer och implementeringar. Hans djupa rötter inom klimat- och ren energipolitik och hans erfarenhet från högre regeringsnivåer innebär att vi verkligen kan slå i marken och dra nytta av den enorma möjligheten av ren energi som finns framför oss”, skriver Joe Biden i ett uttalande.

Podesta var huvudperson i den så kallade PizzaGate-skandalen 2016 – där han att döma av mejlkonversationer som läckts genom Wikileaks bland annat varit involverad i ockulta blodsmiddagar med den satanistiskt influerade serbiska konstnärinnan Marina Abramović. I samband med detta väckte Podestas meddelanden uppmärksamhet mot bakgrund av att det framgått att han själv använt jargong som annars används i pedofila sammanhang.

Dussintals CAP-aktivister återfinns i Vita huset

Joe Bidens administration har också anlitat CAP:s tidigare ordförande Neera Tanden som senior-rådgivare och sekreterare för personalen i Vita huset – den som ansvarar för pappersflödet och för cirkulationen av dokument till Biden och hans närmaste medarbetare. Initialt nominerades Tanden till ordförande för prestigefyllda förvaltnings- och budgetbyrån inom presidentkansliet, men efter att ha blivit föremål för skarp kritik och flera granskningar för tidigare uttalanden valde hon att dra tillbaka sin nominering.

Neera Tanden, då ordförande för CAP – nu Bidens rådgivare och sekreterare. Foto: CAP/CC BY-ND 2.0

Utöver Podesta och Tanden har dussintals andra högt uppsatta tjänstemän i Joe Bidens administration en bakgrund inom tankesmedjan CAP. Det handlar om bland andra personalchefen Ron Klain, de högt uppsatta ekonomiska rådgivarna Brian Deese och Gene Sperling, Kelly Magsamen, personalchef på försvarsdepartementet och Denis McDonough, sekreterare vid USA:s veterandepartement. Även Joe Bidens nära rådgivare Anita Dunn har arbetat som konsult för CAP.

CAP attraherar personal som är smarta och passionerade när det kommer till att arbeta hårt för att skapa ett mer rättvist och hälsosamt land. Det är ingen överraskning att vi har dussintals alumner som anslutit sig till Biden-administrationen”, skriver en talesman för tankesmedjan till Fox News.

Vi har också en extremt talangfull personal som fortfarande arbetar vid CAP och många alumner som arbetar på the Hill (kort för Capitol Hill, smeknamn på USA:s kongress), inom statliga och lokala regeringar och runt om i den progressiva rörelsen. Vi är fantastiskt stolta över våra anställdas och alumners bidrag för att möta några av landets största utmaningar”, fortsätter talesmannen.

CAP:s inflytande över USA:s högsta politiska ledning tillkom bara månader efter att Joe Biden tillträtt som president. Redan i slutet på 2020 anslöt sig ett halvdussin av gruppens anställda till Bidens administration och de olika departementen.

Sedan dess har tankesmedjans tentakler bara vuxit och i mitten av 2021 har nästan 70 tidigare anställda vid CAP lämnat gruppen för att istället fylla nyckelpositioner inom presidentens administration.

Kopplingar till George Soros

Organisationen Protect the Public’s Trust (PPT), som granskar makten i USA, framför att det är djupt problematiskt att lobbyister och företrädare för aktivistorganisationer nu fått mycket inflytelserika positioner inom de federala myndigheterna.

– Detta har hänt i en sådan omfattning att organisationerna själva kommenterar, om än på skämt, att de förlorar alla sina bra personer, säger Michael Chamberlain, ordförande för PPT.

– Med tanke på ett antal incidenter vi har uppdagat där utnämnda personer tycks ha gått över gränsen mellan opinionsbildning och offentlig tjänst är detta nästan tillräckligt för att allmänheten ska undra vem som verkligen styr, fortsätter han.

Joe Biden skakar hand med grundaren John Podesta under ett CAP-event 2008. Foto: CAP/CC BY-ND 2.0

Samtidigt uppskattar Patrick Gaspard, som tidigare varit ordförande för George Soros Open Society Foundations och som tog över ledarskapet för CAP när Neera Tanden handplockades till Biden-administrationen, att ha en direkt linje till Vita huset. Han har själv besökt Vita huset ett antal gånger i år och har personligen suttit i sammanträde med president Joe Biden och Richard Figueroa – tidigare anställd vid just CAP och numera Vita husets policyrådgivare vad gäller frågor om ras och etnicitet.

Det faktum att CAP:s nuvarande ordförande Patrick Gaspard tidigare lett George Soros lobbyorganisation Open Society Foundations är heller inte den enda kopplingen till den ökände globalisten och valutaspekulanten.

Enligt uppgifter har Soros genom sina olika projekt också finansierat CAP med mångmiljonbelopp genom åren och ska så ha gjort ända sedan tankesmedjan grundades 2003. I skrivande stund står Soros-gruppen ”Foundations to promote Open Society” listade som en av CAP:s bidragsgivare och ska bara under 2021 ha skänkt mellan 500 000 och 999 999 dollar till tankesmedjan.

Vita huset har i nuläget inte velat kommentera de många och uppseendeväckande kopplingarna till CAP.

Bakgrunden till CAP

Center for American Progress grundades officiellt 2003 av John Podesta – tidigare Vita husets stabschef under Bill Clintons presidentskap.

Podesta ansåg att Demokratiska partiet hade ett stort behov av vänsterliberala tankesmedjor med samma standard som sina republikanska och konservativa motsvarigheter – exempelvis Heritage Foundation. Han lyckades på kort tid locka ett flertal investerare som stod nära demokraterna att gå in med stora summor pengar för att utveckla CAP – bland dem den ökände spekulanten George Soros.

CAP har bland annat av Time, Washington Post och Politico beskrivits som ”Washingtons mest inflytelserika tankesmedja”och som den ”ledande tankesmedjan under Biden-eran."

CAP:s nuvarande ordförande Patrick Gaspard har beskrivits som en av Soros närmaste medarbetare och ledde mellan 2017 och 2020 Soros lobbyorganisation Open Society Foundations.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!