Hillary Clinton: IS finansieras av Saudiarabien

publicerad 11 oktober 2016
Faksimil från IS propagandavideo

I ett mejl som nyligen läcktes av Wikileaks skriver Hillary Clinton att USA-allierade Saudiarabien och Qatar finansierar Islamiska staten (IS) och andra sunnimuslimska terrorgrupper i Mellanöstern. Samma länder som donerat tiotals miljoner dollar till paret Clintons privata stiftelse Clinton Foundation.

Wikileaks har under de senaste dagarna släppt tusentals med mejl inifrån Hillary Clintons presidentvalskampanj.

I ett av de läckta mejlen finns det häpnadsväckande information om terrorgruppen Islamiska staten. I ett mejl till sin kampanjchef John Podesta skriver Hillary Clinton att Islamiska staten, likt andra sunnimuslimska terrorgrupper, finansieras av Saudiarabien och Qatar.

“Även om denna militära/paramilitära operation går framåt måste vi använda våra diplomatiska och mer traditionella underrättelsetillgångar för att sätta press på regeringarna i Qatar och Saudiarabien, som i hemlighet tillhandahåller ekonomiskt och logistiskt stöd till IS och andra radikala sunnigrupper i regionen”, skriver Clinton i mejlet.

Att Hillary Clinton pekar ut Saudiarabien och Qatar som finansiärer av IS kan komma att slå hårt mot hennes chanser att bli president. Detta eftersom att Hillary och hennes make Bills organisation Clinton Foundation tagit emot tiotals miljoner dollar i donationer från bland annat Saudiarabien och Qatar, enligt NY Times. Samma länder som Clinton är medveten om finansierar IS.

Saudiarabien och Qatar är några av USA:s främsta allierade i Mellanöstern och de två länderna får såväl militärt som ekonomiskt bistånd av USA. Samtidigt utför USA bombräder mot IS, som finansieras av just nämnda länder, enligt Hillary Clinton.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!