Hbtq-kritisk toppolitiker i hovrätten

HBTQ-lobbyn

publicerad 30 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Päivi Räsänen anser att hennes uttalanden om homosexuella inte bör censureras.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I morgon börjar Helsingfors hovrätt behandla åtalet mot Päivi Räsänen – kristdemokratisk riksdagsledamot, läkare och tidigare partiledare och inrikesminister.

Räsänen riskerar att dömas för hets mot folkgrupp eftersom hon citerat bibeln och argumenterat för att homosexualitet är onaturligt.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om åtalet mot Räsänen, som i mars förra året friades på alla åtalspunkter av tingsrätten.

Riksåklagaren var dock inte nöjd med utfallet utan lät snabbt meddela att han överklagade domen till hovrätten – detta eftersom den populära politikerns uttalanden inte påstås rymmas inom den finska yttrandefriheten och vidare ”kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde”.

Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, har Räsänen tidigare skrivit och argumenterat för att homosexualitet är en syndig störning.

Politikern menar att hon helt enkelt utgått från den grundlagsskyddade yttrande- och religionsfriheten. Hon har också betonat att hon står fast vid vad hon sagt och avvisar att detta skulle frånta homosexuella personer deras människovärde.

– Människovärdet gäller både heterosexuella och homosexuella… Bibeln lär oss att leva enligt Gud, vad som är synd och vad som inte är synd. Det är teologiska frågor och jag anser inte att de borde avgöras i domstol, har hon förtydligat.

– Jag kommer att försvara min rätt att uttrycka min tro, så att ingen annan ska berövas sin rätt till religionsfrihet och yttrandefrihet. Jag står fast vid att mina yttranden är lagliga och inte ska behöva censureras.

Det kan nämnas att Räsänen har ett mycket stort stöd bland kristna grupper och att två salar i hovrätten reserverats för åhörare – trots det bedöms det bli trångt i lokalerna. Ett stort medieuppbåd från hela världen förväntas också vara på plats.

Räsänens juridiska försvar menar att om hon förklaras skyldig skulle detta innebära en mycket grov kränkning av de mänskliga rättigheterna – och en allvarlig attack mot yttrandefriheten i Finland.

Noteras kan också att även prästen Juhana Pohjola står åtalad för hets mot folkgrupp på grund av sin roll som ansvarig utgivare för en hbtq-kritisk pamflett som Räsänen författade för 19 år sedan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!