MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Toppolitiker uttryckte Bibelns syn på homosexualitet – kan dömas för “hets”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 28 januari 2022
- av Redaktionen
HBTQ-lobbyn har välkomnat åtalet mot kristdemokraten Päivi Räsänen.

Päivi Räsänen, mångårig riksdagsledamot i Finland samt tidigare inrikesminister och partiordförande för Kristdemokraterna, riskerar att dömas för hets mot folkgrupp – eftersom hon citerat Bibeln och argumenterat för att homosexualitet är någonting onaturligt.

Under torsdagen drog huvudförhandlingen igång i Helsingfors tingsrätt och åtalet mot Räsänen har fått stor uppmärksamhet både i Finland och internationellt. Politikern står åtalad för att i inlägg på sociala medier, ett program i Yle Puhe samt i en kristen pamflett från 2004, ha argumenterat för en biblisk syn och beskrivit homosexualitet som en störning och som någonting syndigt och skamfullt.

Om vår förståelse som grundar sig på en allmän rättskänsla inte vore förvrängd av synden, skulle vi av naturen kunna inse att homosexualiteten är onaturlig, fastän vi inte ens skulle ha hört talas om Bibeln”, har hon bland annat skrivit.

Riksåklagaren hävdar att Räsänens uttalanden inte ryms inom yttrandefriheten i Finland utan ”kränker homosexuellas jämlikhet och människovärde” och att politikern därför också bör straffas.

Räsänen konstaterar att hon helt enkelt utgått från den grundlagsskyddade yttrande- och religionsfriheten och betonar också att hon står fast vid det hon sagt och avvisar att detta skulle frånta homosexuella personer deras människovärde.

– Människovärdet gäller både heterosexuella och homosexuella, konstaterar hon.

– Bibeln lär oss att leva enligt Gud, vad som är synd och vad som inte är synd. Det är teologiska frågor och jag anser inte att de borde avgöras i domstol, menar hon vidare.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt kallar fallet för ”spännande” och menar att det kommer att bli avgörande för huruvida man i Finland i framtiden får använda det som står i Bibeln för att argumentera för att homosexualitet är någonting negativt.

– För femton år sedan avgjordes ett fall i Sverige, där en präst i sin predikan hade yttrat sig lite på samma sätt. Det gick ända till högsta domstolen, som sedan förkastade åtalet, konstaterar han.

Åtalet har skapat stor polarisering i Finland där i synnerhet kristna grupper har mobiliserat sig för att ge understöd till Räsänen i fallet och allmänt för yttrande- och religionsfriheten i landet. HBTQ-rörelsen i Finland välkomnar samtidigt åtalet och dess generalsekreterare Kerttu Tarjamo kommenterar det med att ”hat och kränkningar mot sexuella minoriteter rättfärdigas idag ofta med rätten till yttrande- och religionsfrihet.”

Päivi Räsänen har tidigare låtit meddela att hon inte kommer att acceptera en fällande dom eller att frihetsberövas och fängslas för sina religiösa åsikters skull.

– Jag kommer att försvara min rätt att uttrycka min tro, så att ingen annan ska berövas sin rätt till religionsfrihet och yttrandefrihet. Jag står fast vid att mina yttranden är lagliga och inte ska behöva censureras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend