Här vinglar Jean-Claude Juncker på Nato-mötet

publicerad 14 juli 2018
- av Alexander Almqvist

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har återigen hamnat i blåsväder. Nyligen filmades han kraftigt vinglande vid ett Nato-möte i Bryssel.

I sin roll som ordförande för EU-kommissionen har Jean-Claude Juncker, som var Luxemburgs premiärminister 1995-2013, ofta kallats för Europas mäktigaste politiker.

I veckan närvarade den 63-årige Juncker vid Nato-mötet i Bryssel med flera världsledare. Vid en ceremoni i samband med mötet fångade TV-kamerorna hur den vinglige Juncker höll på att ramla omkull.

Vid flera tillfällen tvingades världsledare turas om att hålla i Juncker. Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Portugals premiärminister António Costa, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Finlands president Sauli Niinistö och Ukrainas president var några som fick hålla armkrok med Juncker för att han inte skulle ramla.

Det här är inte första gången som Juncker betett sig underligt i offentliga sammanhang. Vid en sammankomst 2015 örfilade han flera europeiska ledare, däribland statsminister Stefan Löfven och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Jean-Claude Junckers beteende kan förklaras av hans alkoholvanor. Redan när Juncker 2014 skulle tillträda som EU-kommissionens ordförande rapporterade The Telegraph om att flera EU-ledare var oroliga för hans alkoholkonsumtion. Enligt källor till The Telegraph dricker Juncker cognac till frukost.

EU-kommissionen och Jean-Claude Juncker själv har slagit ifrån sig anklagelserna om att han skulle ha varit berusad vid Nato-mötet i Bryssel. Enligt kommissionen berodde Junckers dåliga balanssinne på ryggsmärtor orsakade av ischias.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.