Utrikes

Här vinglar Jean-Claude Juncker på Nato-mötet

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har återigen hamnat i blåsväder. Nyligen filmades han kraftigt vinglande vid ett Nato-möte i Bryssel.

I sin roll som ordförande för EU-kommissionen har Jean-Claude Juncker, som var Luxemburgs premiärminister 1995-2013, ofta kallats för Europas mäktigaste politiker.
I veckan närvarade den 63-årige Juncker vid Nato-mötet i Bryssel med flera världsledare. Vid en ceremoni i samband med mötet fångade TV-kamerorna hur den vinglige Juncker höll på att ramla omkull.

Vid flera tillfällen tvingades världsledare turas om att hålla i Juncker. Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Portugals premiärminister António Costa, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Finlands president Sauli Niinistö och Ukrainas president var några som fick hålla armkrok med Juncker för att han inte skulle ramla.

Det här är inte första gången som Juncker betett sig underligt i offentliga sammanhang. Vid en sammankomst 2015 örfilade han flera europeiska ledare, däribland statsminister Stefan Löfven och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Jean-Claude Junckers beteende kan förklaras av hans alkoholvanor. Redan när Juncker 2014 skulle tillträda som EU-kommissionens ordförande rapporterade The Telegraph om att flera EU-ledare var oroliga för hans alkoholkonsumtion. Enligt källor till The Telegraph dricker Juncker cognac till frukost.

EU-kommissionen och Jean-Claude Juncker själv har slagit ifrån sig anklagelserna om att han skulle ha varit berusad vid Nato-mötet i Bryssel. Enligt kommissionen berodde Junckers dåliga balanssinne på ryggsmärtor orsakade av ischias.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!