Här läxar irländske parlamentarikern upp kommissionen: “EU är underordnat USA”

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 28 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Mick Wallace sågar EU-kommissionen för underdånighet och hyckleri.

En irländsk parlamentsledamot, tillhörande Vänstergruppen i EU, riktar skarp kritik mot EU-eliten för dess defaitism i frågan om Nord Stream-attentatet. Kritiken riktas främst mot den till synes modlösa utredningen av sabotaget.

Mick Wallace, socialistisk parlamentsledamot för Irlands södra del, skrädde häromveckan inte orden i ett anförande i EU-parlamentet. Wallace riktade en frän ton av skarp kritik mot främst ledargarnityret i EU-kommissionen mot bakgrund av att man inte tar den Pullitzer-vinnande journalisten Seymour Hershs uppgifter på allvar om att USA legat bakom sprängningen av Nord Stream-ledningarna.

Han hävdade bland annat att EU är “underordnat USA” och att detta bland annat visar sig genom att man underlåter att konfrontera USA med de nya uppgifterna om inblandning i attentatet.

I september förklarade kommissionens ordförande (Ursula von der Leyen) att det var “av största vikt att nu utreda attacken på Nord Stream-ledningen och att varje avsiktlig störning av aktiv europeisk energi är oacceptabel och kommer att leda till det starkaste möjliga svaret”. Det starkaste möjliga svaret? När kommer detta? undrar Wallace.

Har EU blivit så underordnat USA:s imperium att vi inte ens kan fråga dem om de gjorde det. Är det ett f*****g skämt, dundrade Mick Wallace.

Wallace konstaterar att både Vita huset och Norges utrikesdepartement har avfärdat anklagelserna som “fullständigt falska och helt och hållet påhittade”, men framhåller att EU borde och måste ställa fler frågor och utkräva svar på dessa.

Vänstergruppen är en partigrupp i Europaparlamentet. Gruppen består för närvarande av 38 ledamöter från demokratiskt socialistiska, eurokommunistiska och antikapitalistiska partier. Gruppen utgörs till största delen av Europeiska vänsterpartiet (EV) och Nordisk grön vänster (NGL) och är den minsta partigruppen i Europaparlamentet sedan valet 2019.

I gruppen ingår bland annat ledamöterna från danska Enhedslisten, finländska Vänsterförbundet, franska La France Insoumise, irländska Sinn Féin, spanska Podemos, svenska Vänsterpartiet och tyska Die Linke. Gruppledare är Manon Aubry och Martin Schirdewan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!