Så mycket har Norge tjänat på energikrisen i Europa

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 16 februari 2023
- av Isac Boman
Songa Encourage, en oljeplattform kontrakterad av norska Statoil.

880 miljarder norska kronor, närmare en biljon svenska kronor. Så mycket har den norska staten ökat sin försäljning av gas och olja under 2022.

Norge har inför 2023 även en central position för att leverera gas till Centraleuropa via sin nya pipeline till Polen, som invigdes samma dag som terrorattentatet mot Nord Stream – ett dåd som Norge enligt den senaste veckans sensationella uppgifter ska ha samordnat tillsammans med USA.

Sedan sanktionerna mot Ryssland inleddes har Europa kastats in i en allt djupare ekonomisk kris som inte bara kraftigt sargat svenskars privatekonomi, utan hela den europeiska ekonomin i sin helhet. Alla har dock inte gått förlorande ur den dramatiska utvecklingen. Från intäkter på 288 miljarder norska kronor (ungefär motsvarande samma värde i svenska kronor) under 2021, ökade den norska staten intäkterna för sin olje- och gasförsäljning till 1169 miljarder norska kronor 2022, enligt energianalytiker på den nordiska storbanken Nordea.

Den exceptionella ökningen på ungefär 300 procent, närmare en biljon kronor, är en direkt följd av den allvarliga energikris som uppstått i kölvattnen av sanktionerna mot Ryssland och upphörandet av gasleveranser via Nord Stream-ledningarna till Tyskland. Enligt nya uppgifter från den grävande journalisten Seymour Hersh ska Norge tillsammans med USA ha samordnat ett terrorattentat för att spränga gasledningarna i attentatet den 27 september 2022.

Hersh menar, utgående från sin källa, att ett av huvudskälen till att Norge valdes till samarbetspartner för dådet, vid sidan av landets nära integration med Nato och det faktum att en norsk politiker i form av Jens Stoltenberg leder militäralliansen, är att landets regering även skulle ha starka ekonomiska incitament att hemlighålla operationen.

Från och med början av 2023 har Norge, i och med den nya gasledningen Baltic Pipe, nu också en central position i gasleveranser till kontinental- och Östeuropa, vilken årligen bedöms kunna transportera 10 miljarder kubikmeter gas genom Danmark till Polen. Invigningen av naturgasledningen skedde den 27 september 2022 i Szczecin, alltså samma dag som Nord Stream 1 och Nord Stream 2 slogs ut av fyra sprängda hål genom sabotage.

Den norska statens oljefond är i skrivande stund värderad till 13,8 biljoner norska kronor, mer än dubbelt så mycket som Sveriges BNP.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!