Hon är Bidens vicepresidentkandidat

publicerad 20 augusti 2020
- av Isac Boman
Kamala Harris är en kontroversiell figur.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Idag blev det officiellt att den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden valt ut Kamala Harris som sin kandidat för vice-presidentposten. Saken kan få större betydelse än vad många kanske tänker eftersom Biden fyller 78 år och därtill omgärdas av fortgående spekulationer framförallt kring sin mentala hälsa. Vem är egentligen kvinnan som skulle leda USA i Bidens ställe?

Harris är dotter till migranter från Indien och Jamaica, hon har en fil.kand. i statsvetenskap och nationalekonomi och är utbildad jurist vid University of California. Hon har en bakgrund i svarta etnoorganisationer som Black Law Students Association och inledde sin professionella karriär som vice distriktsåklagare i Alameda county, Kalifornien. 20 år senare vann Harris 2010 valet till chefsåklagare i Kalifornien och 2017 blev hon vald till senator för att representera delstaten.

Harris kandiderade själv till att bli Demokraternas presidentkandidat, men tog tidigt stryk i opinionen bland annat efter att den dåvarande konkurrenten Tulsi Gabbard kritiserat dubbelmoral och maktmissbruk från Harris sida i en tidig debatt.

– Hon (Harris) satte över 1500 människor i fängelse för att ha använt marijuana och skrattade sedan åt frågan om hon själv någonsin rökt marijuana, förde Gabbard då bland annat fram och påtalade vidare att Harris hållit inne med bevis som hade friat en oskyldigt dömd man från dödsstraff fram tills dess att domstolen tvingade henne att dela med sig av bevisningen.

– Ännu värre är att fallen med de som väntade på dödsstraff – oskyldiga människor så dolde du till och med bevis som skulle ha friat dem fram tills den punkt då du tvingades ta fram bevisningen. Det finns ingen ursäkt för det och folket som led under ditt styre som chefsåklagare förtjänar en ursäkt från dig, dundrade Gabbard.

Harris påstår själv att hon är mycket stolt över vad hon åstadkommit som åklagare och skakade ifrån sig Gabbards anklagelser. Istället menar hon att hon varit drivande i att avkriminalisera marijuana och förändrat delstatens rättssystem till det bättre.

Harris har vidare uppmärksammats för att ha beordrat en husrannsakan mot abortmotståndaren David Daleidens som 2016 blev utsatt för en polisräd i sitt hem efter att han spelat in material som visade hur abortkliniker skändar aborterade barns kroppsdelar och tjänar pengar på dessa. Daleidens dator, hårddiskar och fotomaterial beslagtogs och har ännu inte släppts.
Händelsen föranledde anklagelser mot Harris att hon använde lagstiftningen som ett politiskt vapen för att tysta obekväma röster och dölja sanningen om abortindustrin. Särskilt kontroversiellt i sammanhanget var det faktum att Harris kampanj delvis finansierats av abortlobbyn och att hon lovat att använda sin makt för att göra det enklare att utföra aborter.

Harris har också omskrivits för att hon som 25-åring 1990 började dejta San Fransiscos kontroversielle borgmästare Willie Brown som var 31 år äldre än Harris och ännu inte hade skiljt sig från sin fru. Brown utsåg Harris till prestigefyllda positioner, men efter att karriären därefter börjat ta ordentlig fart valde hon att distansera sig från honom.

Identitetspolitiskt är Kamala Harris uttalad anhängare av HBTQ-lobbyns sexuella identitetspolitik och har även demonstrerat tillsammans med den våldsbejakande rasiströrelsen BLM. Hon har själv framhävt sitt kön och sin etniska bakgrund som två av de egenskaper som gör henne lämpad för rollen som vice president. Likt andra demokrater ser Harris positivt på den demografiska revolutionen i USA, och har bland annat lovat att göra allt hon kan för att stoppa utvisningarna av miljontals illegala immigranter till landet och istället ändra regelverket så att dessa får stanna permanent.

Föga förvånande är Harris mycket impopulär bland konservativa väljargrupper, men hennes bakgrund inom rättsväsendet gör henne också kontroversiell för många vänsterorienterade väljare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!