Han blir Sydkoreas nya president

publicerad 9 maj 2017
Sydkoreas nästa president, Moon Jae-in

Den vänsterliberale 64-åringen Moon Jae-in ser ut att ha segrat i det sydkoreanska presidentvalet, rapporterar internationella medier.

Det är en vallokalsundersökning som visar att Moon Jae-in skulle få 41,4 procent av rösterna, vilket är nästan dubbelt så mycket som motkandidaterna – den konservative Hong Joon-pyo och centeristen Ahn Cheol-soo – fick tillsammans.

– Jag hoppas att vi idag kommer att öppna dörren för en ny republik. Jag kommer att genomföra reformer och uppnå nationell enighet som vårt folk längtar efter, sade Moon Jae-in till sina anhängare kort efter att vallokalsundersökningen publicerades.

Moon Jae-in tillhör det vänsterliberala Sydkoreas demokratiska parti och har varit kritisk till den konservativa regeringen i Sydkorea för deras hårda tillvägagångssätt mot grannen Nordkorea. Moon Jae-in förespråkar istället en mindre konfrontativ linje mot Nordkorea, rapporterar CBC News.

Moon Jae-in blir Sydkoreas förste icke-konservative president på nästan 10 år när han efterträder Hwang Kyo-ahn på presidentposten. Hwang Kyo-ahn tillträdde som president i mars i år efter att den dåvarande presidenten Park Geun-hye avsatts för korruption.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.