Hälften av världens befolkning anser att makthavarna gick för långt under coronakrisen

Coronarepressionen

publicerad 21 juli 2022
- av Sofie Persson
Protest mot coronarestriktioner i Vancouver under 2020.

En global undersökning visar att 54 procent av världens befolkning anser att deras regering begränsade medborgerliga friheter för mycket med sin coronapolitik. I Europa ligger siffran på 49 procent.

I den globala undersökningen Democracy Perception Index Report 2022, gjord av företaget Latana tillsammans med den ideella organisationen Alliance of Democracies, visar resultaten att en stor del av världens befolkning anser att deras regeringar gick för långt i att begränsa medborgerliga friheter med coronarestriktioner.

52 000 människor deltog i studien från sammanlagt 53 länder, i ett urval som representerar ungefär 75 procent av världens befolkning. Alla fick frågan om de höll med eller inte höll med om påståendet att ”deras regering gått för långt i att begränsa människors frihet under coronakrisen”. 54 procent svarade att man ansåg att friheten begränsats för mycket, rapporterar bland annat Hongkong-baserade South China Morning Post.

I Europa instämde 49 procent i påståendet. I Asien och Latinamerika var siffran högre med 54 respektive 60 procent. De tre länder som var mest missnöjda och deltog i undersökningen var Indien, Pakistan och Filippinerna.

Sverige är ett av blott tre länder där fler ansåg alltså att regeringen inte gått för långt i sin repressionspolitik – i Sverige 15 procentenheter fler. Absolut mest nöjda med landets politik uppges befolkningen i Kina vara, med endast 28 procent som svarade att man var missnöjda med coronarestriktionerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.