Utrikes

Grönt ljus för demonstrationer under vinter-OS i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin upphäver det förbud som fanns mot protester och demonstrationer under vinter-OS, som inleds den 7 februari i ryska Sotji.

Foto: Flickr/World Economic Forum/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/World Economic Forum/CC BY-SA 2.0

Nu har Putin gett myndigheterna i uppdrag att inrätta en särskild zon där demonstrationer kan genomföras i OS-området i Sotji. En plan som välkomnas av den Internationella olympiska kommittén (IOK).

– Vi välkomnar tillkännagivandet, vilket är i linje med de försäkringar som president Putin gav oss förra året och är en del av de ryska myndigheternas planer för att garantera yttrandefrihet under spelen, säger Mark Adams, talesperson för IOK, till Al-Jaazera.

Flera världsledare såsom USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron har valt att bojkotta öppningsceremonin för vinter-OS:et på grund av en rysk lag som förbjuder spridning av homosexuell propaganda till minderåriga.

Säkerhetsläget i runt omkring Sotji har skärpts sedan två självmordsattentat nyligen ägt rum i närliggande Volgograd. Bombdåden misstänks av många vara en hämndattack från Saudiarabien för att Ryssland inte ville avbryta samarbetet med Syrien i somras.

– Jag kan garantera dig att vi skyddar de olympiska vinterspelen nästa år. De tjetjenska grupperna som hotar spelens säkerhet kontrolleras av oss, sade Saudiarabiens prins Bandar Bin Sultan till Vladimir Putin i somras, enligt den libanesiska tidskriften al-Safir.