MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Giorgia Meloni lovar att stödja Nato

publicerad 25 oktober 2022
- av Markus Andersson
Italiens första kvinnliga premiärminister lovar fortsatt stöd till Nato.

Italiens första kvinnliga premiärminister Giorgia Meloni låter meddela att hon är redo för ett nära samarbete med Nato. Vidare hävdar hon att den USA-ledda militäralliansen är en viktig försvarare av ”gemensamma värderingar” som Italien aldrig kommer att sluta stå för.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om har Meloni på senare tid gjort sitt yttersta för att inte längre förknippas med ”fascism” och ”högerextremism” – bland annat genom att utropa sig till en mycket hängiven försvarare av Israel, som hon lovordat som Mellanösterns enda demokrati.

Nu låter premiärministern också deklarera sitt helhjärtade stöd till Nato. Hon lovar i samband med en gratulation från Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg att Italien aldrig kommer att svika de värderingar som hon menar att militäralliansen står för.

Redo att arbeta med Nato, som är mer än en militärallians: ett försvarsverk av gemensamma värderingar som vi aldrig kommer att sluta stå för”, skriver hon.

Även till USA:s utrikesminister Antony Blinken bekräftar hon sitt Nato-stöd och skriver att militäralliansen kan fortsätta lita på ett italienskt stöd vid kriget i Ukraina.

USA och alla våra Nato-partner kan lita på att vi på bästa sätt stöder det modiga folket i Ukraina och upprätthåller vårt strategiska partnerskap”.

Rysslands ambassadör  i Italien Sergej Razov har tidigare kommenterat att han inte tror att Italien förändrar sina politiska positioner nämnvärt med Meloni som ledare. Han menar att det mesta tyder på att landet kommer att fortsätta stödja sanktionerna mot Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend