Giorgia Meloni tar avstånd från fascism – lovar att försvara Israel

publicerad 10 oktober 2022
- av Redaktionen
Giorgia Meloni ser israeliska Likud som en viktig allierad.

Giorgia Meloni pekas ut som Italiens nästa premiärminister och har av politiska motståndare frekvent anklagats för kopplingar till ”fascism” och ”högerextremism”.

Meloni själv är dock tydlig med hon och hennes parti fördömer fascismen, och hon lovar att helhjärtat försvara Israel – som hon beskriver som Mellanösterns enda demokrati och en mycket viktig allierad till Europa.

Partiledaren för Italiens bröder kommer att med stor sannolikhet bli Italiens första kvinnliga premiärminister. Den nationalkonservativa politikern har under de senaste åren aktivt försökt distansera sig och sitt parti från anklagelser om “fascism” och hon har istället vid upprepade tillfällen påpekat att hon är en mycket nära vän till Israel.

The Times of Israel noterar att Meloni skrutit om sina band till det israeliska högerpartiet Likud och deklarerat att hon är en anhängare till den israeliska staten.

– Vi har sedan decennier tillbaka överlämnat fascismen till historien och bestämt fördömt förlusten av demokrati, de upprörande antijudiska lagarna och tragedin under andra världskriget, sa hon nyligen under en intervju med tidningen Israel Hayom.

Enligt Meloni är det en ”desperat vänster” som anklagar henne för “fascism”. Hon har tidigare konstaterat att hennes parti ”otvetydigt fördömer nazism och kommunism” samt att hon ”starkt motsätter sig varje antidemokratisk glidning”.

Partiledaren berättar vidare hur hon vill leda en ”modern europeisk och västerländsk högerregering” och att samarbetet med israeliska Likud, brittiska Tories och Republikanska partiet i USA blir en viktig del i detta arbete.

Hon har också besökt Israel flera gånger tidigare och menar att Israel är den enda verkliga demokratin i Mellanöstern – och vill intensifiera Italiens samarbete med landet ytterligare.

Meloni ser Likud och dess ledare Benjamin Netanyahu som viktiga allierade. Foto: WEF/CC BY-NC-SA 2.0

– Israel representerar den enda fullfjädrade demokratin i det bredare Mellanöstern och vi försvarar utan några reservationer dess rätt att existera och leva i säkerhet. Jag anser att staten Israels existens är av yttersta vikt och Italiens Bröder kommer att göra allt för att investera i ökat samarbete mellan våra länder.

Redan 2020 kom Meloni med liknande utspel och lovade att försvara Israel utan den ”skamlösa tvetydighet” som hon menar att vänstern uppvisar i frågan. Hon menar även att växande antisemitism i Europa är ett stort problem, och att det främst är muslimska migranter och vänstern som står för denna.

– Jag tror att en av de vanligaste manifestationerna idag är anti-israelisk propaganda, som judar med stor sannolikhet kommer att möta på nätet. Judar i Europa utsätts också för det hot som inte bara kommer från vänsterextremister eller högerextremister utan särskilt från radikaliserade islamska migranter som livnär sig på förargelse gentemot Israel.

Meloni hävdar även att ”Israel är och borde fortsätta vara en avgörande allierad till Europeiska unionen i dess strävan att utrota ondskan runt om i världen”.

– Vi stöder ansträngningarna för att öka unga elevers förståelse för judisk historia, religion och kultur. Detta kommer att stödja elimineringen av samhälleliga fördomar och full acceptans för judiska seder i Europa, deklarerar hon vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!