Geert Wilders kan bli premiärminister

publicerad 23 november 2023
- av Isac Boman
En segerrusig Geert Wilders och hans närmaste kollegor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu står det klart att liberalkonservativa PVV får 37 av 150 mandat och 23,5 procent av rösterna i Nederländernas parlamentsval – mer än en fördubbling jämfört med valet 2021.

– Jag utesluter verkligen inte att bli premiärminister, förkunnar den lyriske partiledaren Geert Wilders.

Trots att man nu är landets största parti bedöms det inte bli helt lätt för PVV att bilda regering – man måste nämligen ha stöd från flera andra partier för att uppnå majoritet.

Dilan Yesilgöz-Zegerius, partiledare för det högerliberala potentiella samarbetspartiet VVD har bland annat uttryckt sig skeptiskt om att sitta i en regering där Wilders är premiärminister.

Starka reaktioner

Samtidigt som stödet för Wilders och hans parti är rekordhögt ser europeiska etablissemangsmedier med fasa på utvecklingen, och man lägger efter valet stort fokus på att utmåla partiet som ett ”högerextremt hot” mot Europa och olika minoriteter i Nederländerna.

– Jag fick just ett meddelande från en lärare i en gymnasieskola vars elever frågade i morse om de nu måste lämna landet. Det här är verkligen en jordbävning, säger den muslimske aktivisten Mohammed Aknin till tidningen AD.

Vi kommer att fortsätta stå starka och enade i försvaret av våra värderingar mot extremhögern och dess normalisering”, lovar Iratxe García Pérez, ledare för den socialdemokratiska partigruppen S&D.

Orban och Le Pen

Vissa är dock mer positiva – bland andra franska Nationell samlings partiledare Marine Le Pen och Ungerns premiärminister Viktor Orban, som gratulerar Wilders på plattformen X.

Förändringarnas vindar är här! Gratulerar Geert Wilders till vinsten i det nederländska valet!”, skriver Orban.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!