Franska protester mot ny polislag

publicerad 17 mars 2021
- av Isac Boman
Demonstranterna bar plakat med texten "min kamera mot din batong".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under tisdagen demonstrerade fransmän utanför den franska senatsbyggnaden för att protestera mot ett lagförslag som innebär att poliser i tjänst har rätt att dölja sina ansikten och identiteter.

Lagförslaget som presenterades av president Emmanuel Macron och hans parti förra året ska ge polismän i tjänst möjligheten att vara oidentifierbara och anonyma. Detta eftersom man påstår att poliser som visar ansiktet och går att identifiera av omgivningen riskerar att få sin ”fysiska och psykologiska integritet” skadad, rapporterar RT.

Lagförslaget ska också ge fransk polis mer makt och möjlighet att använda drönare för att övervaka och filma medborgarna. Det har redan antagits i parlamentets underhus och ska nu debatteras i senaten innan slutgiltigt besked fattas om förslaget ska bli verklighet. Den franska regeringen har hela tiden hävdat att lagen är nödvändig för att ”skydda” polisen.

Kritiker menar att man genom att göra polisen omöjliga att identifiera även ökar incitamenten för dessa att använda sig av övervåld och hårdare repression mot medborgarna eftersom de lättare komma undan med förbrytelser mot folket.

Demonstranterna hade med sig plakat med texten ”min kamera mot din batong” på och skanderade slagord mot polisen och repressionen samtidigt som man krävde inrikesminister Gerald Darmanins avgång.

Vissa franska oppositionspolitiker är också kritiska mot förslaget och menar att polisbrutalitet är en verklighet i landet och att bilder och filmklipp som allmänheten har tagit har varit en viktig del i att belysa detta – något som kan bli betydligt svårare om poliserna inte går att identifiera.

Inrikesminister Darmanin hävdar å sin sida att ”polisen aldrig är fienden” och att han har ” mycket stort förtroende” för landets poliskår.

Deltagarna i demonstrationen ska ha varit en mycket blandad skara från olika politiska läger. Noterbart är att även medlemmar från det vänsterextrema och våldsbejakande nätverket Antifa deltog.

Nyligen rapporterade Nya Dagbladet om upprorsstämningar i Frankrike på grund av ny lagstiftning numera gör det förbjudet att filma poliser samt en film som spridits på sociala medier där polisen själv bryter grovt mot den rådande coronarepression man upprätthåller för andra medborgare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!