Frankrike och USA beredda att “straffa” Syrien

Frankrikes president François Hollande säger nu att han står bakom USA:s planer på att attackera Syrien, trots att Storbritannien valt att vänta med en attack.

publicerad 30 augusti 2013
Barack Obama och François Hollande ser ut att vilja samarbeta mot Syrien

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med franska Le Monde säger president Hollande att en attack mot Syrien kan komma senast nästa vecka.

– Den kemiska massakern i Damaskus varken kan eller får gå ostraffad. Vi riskerar annars en upptrappning som skulle bagatellisera användandet av denna typ av vapen, vilket hotar andra länder, säger Hollande till Le Monde enligt New York Times.

Storbritannien påverkar inte Frankrike
François Hollande klargör att Storbritanniens beslut att vänta med en attack inte kommer att påverka Frankrikes inställning i frågan. Under fredagen kallades det franska parlamentet till en extrasession för att diskutera Syrien. Att en militär attack skulle ske samtidigt som FN-inspektörerna är i Syrien är dock helt uteslutet, enligt Hollande.

Frankrike öppnar för att slå till i mitten av nästa vecka, helst tidigare om man ska tro presidenten. Varken Frankrike eller USA behöver ett mandat från FN:s säkerhetsråd för att attackera Syrien.

Ger Obama sitt stöd
Även om François Hollande inte presenterat några konkreta bevis som kan binda den syriska regimen till kemvapenattackerna den 21 augusti, som krävde över 300 människoliv, är han säker på att det är regimen som bär skulden för attackerna, rapporterar New York Times.

Obama ska enligt uppgifter till USA Today vara beredd på att attackera Syrien inom några dagar, och i intervjun med Le Monde ger Hollande öppet president Barack Obama sitt stöd för en gemensam attack mot Syriens president Bashar al-Assad.

Nato drar sig ur
USA:s president Barack Obama har hamnat i en svår sits sedan hans främsta allierade Storbritannien under torsdagen drog sig ut planerna på att bomba Syrien efter en omröstning i det brittiska underhuset.

På fredagskvällen stod det även klart att Nato inte kommer att delta i bombningen av Syrien.

– Jag förutser inte att Nato kommer att vara med i ett internationellt svar på regimen, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen enligt RT och tillade att det var upp till enskilda länder att besluta om de ville delta i någon militär aktion.

 

Se även:
Saudiarabien försökte muta Putin med olja
FN-inspektörer beskjutna i Syrien
Syrien tillåter FN-inspektörer
USA planerar för bombning av Syrien
”Nyheter om kemisk attack publicerades i förväg”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!