Frankrike griper klimataktivister

publicerad 29 november 2015
Utkommenderade poliser i Paris

Ett 20-tal klimataktivister har satts i husarrest i Frankrike. Aktivisterna planerar att demonstrera inför FN:s klimattoppmöte som hålls i Paris, vilket är förbjudet sedan terrorattentaten för några veckor sedan.

Efter de islamistiska terrorattackerna i Paris den 13 november har den franska regeringen vidtagit flera åtgärder, bland annat utlyste man undantagstillstånd, vilket har inneburit att stora folksamlingar inte får genomföra demonstrationer. Men det franska parlamentet röstade nyligen för att undantagstillståndet ska utökas till tre månader.

Under helgen har fransk polis slagit till hos 24 klimataktivister, vilka sedan placerats i husarrest. Anledningen är att de misstänks planera en demonstration inför FN:s klimattoppmöte som officiellt ska starta på måndagen.

Den franska regeringen får nu kritik från människorättsorganisationen Amnesty International.

– Att skydda befolkningen från ytterligare angrepp är med rätta högsta prioritet. Men de befogenheter som antas av parlamentet ger dem utökad makt på bekostnad av väsentliga mänskliga rättigheter, säger John Dalhuisen, ansvarig för Amnesty i Europa och Centralasien, i ett pressmeddelande.

Målet med FN:s klimattoppmöte i Paris, som också kallas COP21, är främst att försöka nå en uppgörelse som kan minska användandet av fossila bränslen, som FN menar bidrar till den påstådda ”globala uppvärmningen” av planeten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!