Fortsatt utegångsförbud i Nederländerna

Coronarepressionen

publicerad 18 februari 2021
- av Isac Boman

Efter ett domstolsbeslut såg det först ut som att en lättnad i coronapressionen skulle komma i Nederländerna, där bland annat det nattliga utegångsförbudet skulle få ett slut. En appellationsdomstol sätter dock stopp för detta och stödjer istället regeringens linje att hålla fast vid de hårda repressionsåtgärderna även framöver.

En regional domstol i Haag kom nyligen fram till att regeringen inte tydligt klargjort varför omfattande repression och coronarestriktioner varit nödvändiga för att bekämpa viruset och krävde att repressionen upphör. Trots pandemiöverdrifterna och den falska smittostatistiken har appellationsdomstolen dock senare valt att gå på regeringens linje och beslutade att ett utegångsförbud är fortsatt nödvändigt och legitimt för att begränsa den påstådda smittspridningen.

Domaren Marie-Anne Tan-de Sonnaville deklarerade att statens intressen att bekämpa viruset väger tyngre än att människor får sina friheter och rättigheter begränsade och hävdade vidare att utegångsförbudet måste upprätthållas för att förhindra en ökning av smittan och särskilt då den påstått särskilt smittsamma brittiska mutationen av viruset.

– Jag vill be alla i landet att följa utegångsförbudet. De goda nyheterna är att utegångsförbudet kommer att vara kvar. Det är viktigt eftersom vi ser en ökning av det engelska viruset och vi oroar oss väldigt över detta, sade domaren.

Den nederländska regeringen håller dessutom på att ta fram speciallagar för att kunna förlänga utegångsförbudet och hårdare straffa de som bryter mot detta. Många medborgare är dock mycket trötta och missnöjda med repressionen och omfattande protester och demonstrationer har anordnats i syfte att få makthavarna att dra tillbaka restriktionerna.

Bakgrunden är dels att de extrema inskränkningarna av medborgerliga friheter, men också att många på grund av coronapolitiken hotas av arbetslöshet och fattigdom när restauranger, butiker och andra icke-essentiella näringsidkare tvingats vara nedstängda i flera månader.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!