Första ebolafallet utanför Afrika

publicerad 1 oktober 2014

Det första ebolafallet utanför Afrika har identifierats. En amerikansk man i Dallas har drabbats av viruset efter att han återvänt efter en resa till Liberia.

Ebolaviruset har funnits sedan 70-talet då det upptäcktes i afrikanska Zaire, numera Kongo-Kinshasa. Under det senaste året har dock viruset spridit på ett sätt som det inte gjort tidigare. Bara i år har över 6500 personer smittats och 3000 dött av viruset.

Den 20 september anlände den smittade mannen till Texas från en resa i Liberia, som är ett av de länder som drabbats värst av det senaste ebolautbrottet. Han drabbades inte av ebola förrän efter resan vilket gör fallet unikt och det första i världen utanför Afrika. Han sökte den 26 september vård på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas, där han för tillfället behandlas för smittan. Det amerikanska smittskyddsinstitutet Centers for Desease Control and Prevention (CDC) bekräftar att mannens symptom överensstämmer med det som ebolaviruset ger.

CDC ser med oro på att en amerikansk person drabbats av ebola men påstår samtidigt att man står väl förberedda för virusets framfart. Detta trots att den amerikanska regeringen beställt 160 000 skyddsdräkter och 5000 liksäckar till de värst drabbade länderna i Västafrika.

USA:s president Barack Obama offentliggjorde nyligen att USA kommer att skicka 3000 soldater till Västafrika för att hjälpa till att ”bekämpa” utbrottet av ebola. Obama har också skrivit på en exekutiv order som ger den amerikanska staten rätt att placera personer som endast ”misstänks” ha ebola i karantän.

Det finns än sålänge inget vaccin mot ebola, men bland annat det kontroversiella läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline arbetar för att ta fram ett sådant.


Fakta: Ebola

Ebolasjukdomen är uppkallad efter en flod i Kongo-Kinshasa där viruset upptäcktes 1976.

Ebola smittar från människa till människa genom infekterade kroppsvätskor som saliv och blod men också via nysningar och hosta.

Många av dem som drabbas av ebola utvecklar snabbt influensaliknande symptom med hög feber, matthet, huvudvärk samt mag- och muskelsmärtor.

 

Källa: Läkare utan gränser
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.