Forskare: IS-kvinnorna är centrala för terrorgruppen

publicerad 9 september 2021
- av Sofie Persson
Kvinnor har ofta en avgörande roll i terrorgruppens insamlingskampanjer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


IS-kvinnor har en mycket central roll i den ökända terroristgruppen. Ofta används de till att samla in pengar och även rekrytera andra kvinnor, menar medieforskaren Michael Krona.

När kvinnor från IS återvänder till Europa får de ofta en betydande roll i terrorgruppens insamlingskampanjer. Det säger medieforskaren Michael Krona, som studerat IS-propaganda en längre tid, till Göteborgsposten.

Jag har inte sett det göras på svenska än, men det finns ingen orsak att tro att svenska kvinnor inte gör samma sak. De som fortfarande tror att IS gör något bra och är ideologiskt övertygade, säger han.

Han menar att insamlingarna fyller en viktig funktion för att samla in pengar till IS. Pengarna kommer från insamlingar men också från att sälja kläder och smycken. Ofta används krypterande plattformar.

Detta är väldigt utbrett, enligt Krona, men ändå troligen inte den största inkomsten för IS. Dock bidrar insamlingarna ändå till terrorgruppens intäkter. Kvinnorna har även en betydelsefull roll på nätet där de främst försöker rekrytera fler kvinnor till islamisterna.

I dagsläget har ungefär 300 svenskar som anslutit sig till IS kommit tillbaka till Sverige, men hur stor del av dessa som är kvinnor kan inte Säpo säga. Man kan inte heller säga hur många som faktiskt ångrar sin resa eller som ljuger om att de gör det. Krona tycker att det är naivt att tro att alla ångrar sig, med tanke på kvinnornas aktiva roll.

Redan i höst kan fler IS-kvinnor komma att utvisas från Syrien till Sverige, skriver TT.

Det kurdiska självstyret hoppas att kvinnorna ska kunna åtalas i Sverige, men om lagarna räcker till är inte säkert. Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, menar att det främst är för barnens skull men att dessa kvinnor i hans ögon inte är oskyldiga.

Vi har en dialog med UD och vår relation fungerar bra hittills. Vi får se hur det utvecklas. Men om de ska komma hit (till Sverige) och bara bli frisläppta på våra gator, det tycker jag är obehagligt, säger Ali.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!