Förre valchefen: “CIA manipulerade presidentvalet”

publicerad 16 december 2023
- av Isac Boman
Mac Warner är populär bland Donald Trumps anhängare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mac Warner, West Virginias förre valchef och numera guvernörskandidat, har ännu en gång argumenterat för att det amerikanska presidentvalet 2020 riggades och är att betrakta som illegitimt.

– Valet stals, och det stals av CIA, sa den republikanske delstatssekreteraren under en debatt för guvernörskandidater under torsdagen.

Av kandidaterna i debatten var Warner den ende som med bestämdhet var av uppfattningen att valet ”stals”, men flera andra kandidater var också öppna för att det mycket väl kan ha gått till på det sättet.

För Warner, som har tjänstgjort som West Virginias delstatssekreterare sedan 2017, var det inte första gången han gett uttryck för tvivel angående det senaste presidentvalets legitimitet – redan efter valet 2020 dök han upp i en Trump-demonstration och höll upp en skylt med budskapet ”Stop the Steal” på – samtidigt som han ifrågasatte röstningsmetoderna i vissa delstater.

I början av 2022 fortsatte han att ifrågasätta valprocesser och resultat i vågmästarstater som Pennsylvania och Michigan och argumenterade bland annat i en intervju för att ”rösterna kom in illegalt”.

Populär bland Trumps anhängare

Warner tävlar nu om att bli West Virginias ledare och hänvisar ofta till sin långa karriär i amerikanska armén och sina två mandatperioder som delstatens högste valansvarige.

Opinionsundersökningar har visat att han ligger en bit efter några av de andra kandidaterna, men att han fått viktigt stöd från folkrörelsen kring Donald Trump – en rörelse som har potential att ge honom en rejäl skjuts framåt i mätningarna.

Warner menar vidare att FBI varit involverade i en omfattande mörkläggning efter valet och att amerikanska säkerhetstjänster aktivt undanhöll komprometterande information om president Joe Bidens sons, Hunter, beslagtagna bärbara dator från det amerikanska folket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!