Förre Natochefen misstänks för ekobrott

publicerad 19 oktober 2022
- av Redaktionen
Anders Fogh Rasmussen vill inte bemöta anklagelserna just nu.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Danmarks tidigare statsminister och Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen utreds nu för ekonomisk brottslighet. Misstankarna gäller hans inblandning i konkursen av den lettiska banken BNP Banka där transaktioner för miljardbelopp ska ha godkänts utan säkerhet.

Den tidigare Nato-toppen var vice ordförande i bankens oberoende ledningsgrupp och enligt konkursförvaltaren har denna agerat mycket oansvarigt – bland annat ska man ha godkänt mycket stora transaktioner, trots att säkerhet saknats. I slutändan ska agerandet ha kostat banken cirka 1,5 miljarder kronor och PNB Banka gick också i konkurs 2019.

Nu utreds Fogh Rasmussen och flera andra i bankens ledning för ekonomisk brottslighet i samband med konkursen, men den lettiska polisen är förtegen kring den förre Natochefens roll och bekräftar bara att utredningen är i en pågående fas.

– En aktiv utredning pågår fortfarande, och eventuella kommentarer, inklusive om de inblandade personerna, kan störa utredningen i nuläget, säger Simona Gravite från den lettiska polisen till den danska tidningen Børsen.

Fogh Rasmussen hävdar att han ”kommer att ta itu med anklagelserna” när rättegången har dragit igång och att lettiska myndigheter inte kan lägga skulden på honom eller andra i den oberoende ledningsgruppen för att banken gick i konkurs.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!