Förhandlingar om ukrainskt EU-medlemskap inleds

publicerad 14 december 2023
- av Redaktionen
Ursula von der Leyen EU Zelenskyj
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU-makthavarna har nu fattat beslut om att påbörja förhandlingar om Ukrainas medlemskap i unionen, meddelar Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Europeiska rådet har beslutat att inleda anslutningsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. #EUCO beviljade Georgien kandidatstatus och EU kommer att inleda förhandlingar med Bosnien och Hercegovina så snart den nödvändiga graden av uppfyllande av medlemskapskriterierna uppnåtts och har uppmanat kommissionen att senast i mars rapportera i syfte att fatta ett sådant beslut”, skriver han i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Beskedet betraktas som en stor triumf för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som länge uttryckt en önskan om att välkomnas in i EU.

Alla EU-ledare har dock inte varit lika positivt inställda till idén – bland andra Ungerns Viktor Orbán som menar att det är ”absurt, löjligt och oseriöst” att i dagsläget påbörja medlemskapsförhandlingar med Ukraina, rapporterar Yle.

På EU:s hemsida listas utöver Ukraina och Moldavien även Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Turkiet som kandidatländer och håller just nu på att ”införliva EU:s lagstiftning i sin nationella lagstiftning”.

Georgien och Kosovo klassas enligt hemsidan som ”potentiella kandidatländer” men bedöms ännu inte uppfylla ”villkoren för EU-medlemskap”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!