Coronarepressionen

FN:s fattigdomsexpert: 176 miljoner kan hamna i fattigdom på grund av coronarepressionen

Nedgången för ekonomin sedan coronarepressionen inleddes kan nu jämföras med hur det såg ut under Den stora depressionen på 30-talet, skriver FN:s fattigdomsexpert Oliver De Schutter i en rapport.

De Schutter efterlyser i rapporten att världens ledare tar ansvar för konsekvenserna av nedstängningen av samhällen världen över.
De nuvarande åtgärderna är oftast kortsiktiga, finansieringen är otillräcklig, och många människor kommer oundvikligen att falla mellan springorna,” skriver Oliver De Schutter, en belgisk jurist som blivit utsedd av FN:s råd för mänskliga rättigheter som projektsekreterare inom extrem fattigdom och mänskliga rättigheter.

De Schutter varnar för att ytterligare 176 miljoner människor kan hamna i fattigdom. 3,20 dollar (cirka 28 svenska kronor) används som måttstock för fattigdom.

Även om regeringarna har utlovat sociala planer för att hjälpa, så hamnar de fattigaste oftast utanför eftersom de inte har digital kunnighet eller internetuppkoppling.

I vissa fall börjar regeringens program ta slut, skriver De Schutter.

Familjer i fattigdom har nu använt upp sitt sparande och sålt sina tillgångar. Det värsta inom fattigdomen har vi ännu inte sett.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!