FN-domstol: “Israel skyldiga att förhindra folkmord”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 26 januari 2024
- av Isac Boman
Israels premiärminister Netanyahu och en grupp israeliska soldater.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Internationella domstolen (ICJ) har beslutat att Israel måste göra allt de kan för att förhindra ett folkmord på den palestinska befolkningen. Däremot beordrade FN-domstolen ingen vapenvila eller något omedelbart stopp för den israeliska invasionen av Gaza.

– Staten Israel ska vidta alla åtgärder som står i dess makt för att förhindra att handlingar som omfattas av artikel två i folkmordskonventionen begås, sa domaren Joan Donoghue.

Bakgrunden till att Israel utreds av ICJ för folkmord är att Sydafrika i slutet av året lämnade in en ansökan där man vädjade om att en utredning av israels invasion och bombkampanjer skulle startas – någonting Nya Dagbladet också rapporterade om.

Palestinierna i Gaza har dödats, dödats i sina hem, på platser där de sökt skydd, på sjukhus, i UNWRA-skolor, i kyrkor och moskéer, och när de försökte hitta mat och vatten till sina familjer. De har dödats om de misslyckades med att evakuera, på de platser dit de flydde, och till och med när de försökte fly längs israeliska förklarade ’säkra vägar’”, larmade Sydafrika och argumenterade för att Israel bröt mot folkmordskonventionen.

Israeliska företrädare reagerade mycket starkt på anklagelserna och hävdade bland annat att den som anklagar Israel för folkmord ställer sig på samma sida som ”antijudiska rasister” och ”nazisternas arvtagare”. Man krävde också att folkmordsåtalet omedelbart avskrevs.

– Domstolen anser att den inte kan tillmötesgå Israels begäran att målet ska avskrivas från den allmänna listan, förklarade dock domaren Joan Donoghue som också pekade på att palestinierna måste skyddas från folkmordsliknande handlingar.

Vidare måste Israel göra mer för att skydda civilbefolkningen, förbättra den humanitära situationen och se till att deras soldater inte bryter mot folkrätten – inom en månad ska man redovisa vad man gjort för att säkerställa detta.

Israel ignorerar domstolen

I teorin hade domstolen kunnat beordra Israel att omedelbart stoppa sin invasion eller krävt en vapenvila – men de besluten togs inte. Israel har dock tidigare deklarerat att man inte tänker avbryta sitt krig, även om FN-domstolen skulle besluta detta.

– Ingen kan stoppa oss. Inte Haag, inte ondskans axelmakter och ingen annan, sade han under ett tal, tidigare i januari.

I Sydafrika ses dock ändå beslutet som en stor seger och landets president Cyril Ramaphosa och hans regering brast ut i sång och dans när ICJ:s besked kom – och menar att det i praktiken ändå krävs ett eldupphör för att uppfylla domstolens krav.

Domstolen kommer nu att gå vidare med folkmordsanklagelserna, men en sådan process kan komma att ta flera år innan ett slutgiltigt beslut fattas. Eftersom Israel tidigare meddelat att man förkastar ICJ:s mandat är det också något oklart vad som faktiskt skulle hända om det slås fast att Netanyahus regim gjort sig skyldiga till folkmord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!