Så bidrog Israel till uppbyggnaden av islamiströrelsen Hamas

Israels ockupation av Palestina

  • Efter de blodiga attackerna i oktober har Israel svurit att utplåna Hamas en gång för alla och satt Gaza under belägring.
  • Mindre känt är att bildandet av islamiströrelsen möjliggjordes och understöddes systematiskt av israeliska makthavare.
  • Trots varningar om att man riskerade att skapa ett "monster" fortsatte Israel att stötta islamisterna - för att splittra Palestina inifrån.
  • Det här är historien om den terrorstämplade rörelsen Hamas och dess framväxt.
publicerad 17 oktober 2023
- av Markus Andersson
Hamas-krigare laddar en raket för beskjutning. Israel har i det fördolda fungerat som ett skuggstöd för den islamistiska gruppens uppbyggnad.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den islamistiska motståndsrörelsen Hamas grundades officiellt 1987, kort efter att den första “intifadan” mot Israel inletts. För att förstå dess rötter måste man dock backa ytterligare några decennier i tiden. Hamas grundare och andlige ledare shejk Ahmed Yassin var en handikappad och halvblind palestinsk imam som växte upp i en liten by i närheten av Ashkelon i vad som då var Brittiska Palestinamandatet. Hans by blev etniskt rensad under kriget 1948 och han flydde tillsammans med familjemedlemmar till Gaza.

I början av 1970-talet engagerade sig Yassin för att starta upp en palestinsk gren av Muslimska brödraskapet – en islamistisk organisation som länge motarbetats och tryckts tillbaka av Egypten – men som efter sexdagarskriget 1967 började uppmuntras och stöttas av Israel, när man tog kontroll över Gazaremsan.

Israeliska politiker – i synnerhet högerpolitiker, ville underminera palestinska nationalistiska och sekulära politiska organisationer, och då särskilt koalitionen PLO och partiet Fatah som leddes av den mycket populäre Yasser Arafat.

Yasser Arafat och Ahmed Yassin. Montage. Foto: I.P.P.A/CC BY 4.0, faksimil/AP/Youtube

Israelisk finansiering

För att motarbeta PLO, Fatah och Arafat började Israel på olika sätt ge sitt stöd till och finansiera Ahmed Yassin och hans muslimska projekt. När denne officiellt ville registrera den sociala islamiska organisationen Mujama al-Islamiya, som idag betraktas som Hamas föregångare, stöttade Israel även detta projekt.

Islamisterna, som tidigare ofta varit marginaliserade, startade upp sociala institutioner, klubbar, samlingslokaler, skolor, moskéer, blodbanker, sjukhus och blev i många palestiniers ögon ett legitimt alternativ som lockade många nya anhängare, samtidigt som PLO försvagades. Nationalister och islamister hamnade ofta i konflikt med varandra. Israels ambition att splittra palestinierna såg ut att lyckas.

Att försöka styra och kontrollera islamister skulle dock visa sig vara lättare sagt än gjort. Ahmed Yassins projekt blev allt mer öppet fientligt inställda mot Israels repression och behandling av palestinierna. I december 1987, efter att israelisk militär dödat fyra palestinska arbetare, mötte Yassin flera andra företrädare ur Muslimska brödraskapet för att diskutera hur man skulle agera. Kort därefter grundades Hamas, som Yassin gav sin välsignelse.

Våren 1989 genomförde man de första bekräftade attackerna mot israeliska mål. Många fler skulle följa under de kommande decennierna.

Ledare bekräftar

En av få amerikanska politiker som vågat lyfta Israels finansiering och stöd till Hamas är libertarianen Ron Paul som 2009 påpekade att Israel i praktiken möjliggjorde den militanta islamistiska organisationens grundande.

 

– Hamas uppmuntrades och startades egentligen av Israel eftersom de ville att Hamas skulle vara en motpol till Yasser Arafat, förklarade han inför kongressen.

Även PLO-ledaren Yasser Arafat har kallat Hamas för en ”skapelse av israel”, han har även sagt att den dåvarande israeliske premiärministern Yitzhak Rabbin erkänt detta och kallat det ett ”fatalt misstag”.

Den israeliske brigadgeneralen Ytzhak Segev, som tjänstgjort som militär guvernör i Gaza, har också vittnat om hur han personligen hjälpte till att finansiera den islamistiska rörelsen i området som en motvikt till PLO och kommunisterna.

– Den israeliska regeringen gav mig en budget och militärledningen ger till moskéerna, medgav han i en intervju med New York Times.

“Israels skapelse”

Den israeliske översten David Hacham som tjänstgjorde i Gaza på 1980-talet som expert på arabiska angelägenheter är inne på samma spår och menar att det var ett mycket stort misstag att Israel stöttade Yassin under det sena 1970-talet.

– Men vid tidpunkten kunde ingen föreställa sig de möjliga konsekvenserna, berättar han.

Vissa kunde dock ändå föreställa sig just detta, bland andra Avner Cohen, Israels ansvarige för religiösa frågor i Gaza under två decenniers tid.

– Till min stora sorg är Hamas Israels skapelse, förklarar han.

Cohen kunde själv se hur den islamistiska rörelsen med Israels välsignelse vann mark i de palestinska områdena, bekämpade och konkurrerade ut sina sekulära rivaler och förvandlades till vad som idag är Hamas.

Redan i mitten av 1980-talet författade han en rapport där han varnade israeliska makthavare för att söndra och härja i de ockuperade territorierna och vädjade till ledarna att sluta stötta islamisterna och istället sätta stopp för dem. Få ville lyssna.

Hamas firar 25 år 2012. Foto: Farsnews/CC BY 4.0

“Obekväm sanning”

Även Mellanösternexperten David Long som tjänade under USA:s president Ronald Reagan menar att Israel ”lekte med elden” när de försökte splittra palestinierna.

– Jag insåg inte att de skulle skapa ett monster, men jag tycker inte att man ska leka runt med potentiella fanatiker, sa han i en intervju med journalisten Robert Dreyfuss.

Sedan dess har Hamas dödat fler israeliska civila än någon annan palestinsk militant grupp och fört en mycket hårdför linje mot vad man betraktar som den illegitima israeliska ockupationsmakten. Sedan 2006 är man också det dominerande och styrande partiet i Palestina.

För shejk Ahmed Yassin som allmänt betraktas som ”Hamas fader” blev det inget lyckligt slut. Den 22 mars 2004 dödades han, hans livvakter och nio andra personer av en israelisk attackhelikopter. Hamas svarade med en självmordsattack mot två israeliska bussar som dödade 15 och skadade minst 80.

 

– Den obekväma sanningen är att Hamas delvis är en varelse som Israel själv har skapat; en fiende som Israel ägnade mer än 20 år åt att hjälpa till att bygga upp och sedan ägnade de kommande 20 åren åt att bomba, belägra och utestänga från sin existens, noterar The Intercepts journalist Mehdi Hassan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!