Utrikes

FN: Civila dödsoffer ifrån USA:s drönare ökar

Enligt en FN rapport från UMANA så ökade antalet civila afghanska dödsoffer ifrån attacker med obemannade flygplan, så kallade drönare, under 2012. Användningen av drönare har ökat i och med att USA förbereder sig för att lämna Afghanistan 2014.

Publicerad 23 februari 2013
Uppdaterad 22 oktober 2019

De flesta av de attacker som genomförts med drönare har utgått från Pakistan för att bekämpa rebeller i de nordvästra delarna av landet. Allt eftersom USA har intensifierat användandet utav drönare i Afghanistan så har relationerna mellan Pakistans huvudstad Islamabad och Washington försämrats.

Under 2011 genomfördes 294 attacker med drönare som resulterade i ett dödsoffer. Under 2012 så genomfördes hela 506 attacker med drönare vilket resulterade i 3 skadade och 16 civila dödsoffer.
UNAMA vill att man ser över användandet utav drönare då det har visat sig att de inte har tillräcklig precision för att enbart skada militära mål. Ett exempel är en incident där fyra pojkar dödades i Logarprovinsen då en drönare attackerade rebeller några kilometer därifrån.

Totalt har antalet civila dödsoffer i Afghanistan minskat något ifrån 3 121 offer under 2011 till 2 754 offer under 2012. Enligt en FN-rapport stod USA och andra motståndare till rebellerna för omkring en femtedel av alla civila dödsoffer under fjolåret vilket alltså rör sig om cirka 550 personer.

UMANA är en förkortning av United Nations Assistance Mission in Afghanistan som har ett politiskt FN uppdrag. Det bildades på begäran av regeringen I Afghanistan för att assistera och hjälpa regeringen och folket i Afghanistan  med att lägga grunden för fred och en hållbar utveckling.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!