Finland först att få fågelinfluensavaccin

publicerad 12 juni 2024
- av Sofie Persson
Det är ovanligt att människor smittas av viruset.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under tisdagen tecknade EU ett avtal om att köpa in upp till 665 000 doser fågelinfluensavaccin. Finland är det land som får den första leveransen.

Fågelinfluensa har rapporterats haft en ökad spridning i USA, där bland annat mjölkkor ska ha smittats av viruset. Det ska även finnas ett bekräftat fall där en 59-årig man, i Mexiko, smittats med sjukdomen i april och sedan avlidit strax därpå. Dödsfallet ska dock inte ha haft med influensan att göra, utan orsakats av en kronisk njursjukdom.

Inom EU finns inga aktiva fall där varken människor eller boskap ska ha smittats av viruset.

EU tecknade under tisdagen ett avtal om 665 000 doser fågelinfluensavaccin från läkemedelsbolaget CSL Seqirus. I avtalet ingår också möjlighet att köpa upp till 40 miljoner ytterligare doser, skriver man i ett pressmeddelande. Det första landet som får vaccinet är Finland.

Ovanligt att människor smittas

Fågelinfluensavaccin ska främst ges till de som är mest exponerade för viruset. I Finland ska viruset ha drabbat bland annat pälsfarmer och man menar att de som arbetar inom yrket har förhöjd risk att smittas. Under förra året valde man bland annat att avliva samtliga minkar från 25 pälsdjursfarmer där fågelinfluensa konstaterats, även veterinärer och laboratoriepersonal räknas som riskyrken, rapporterar finska statskanalen Yle.

Även om hotet från fågelinfluensa mot den allmänna befolkningen fortfarande är lågt, måste vi skydda människor med högre risk, till exempel fjäderfä- och lantarbetare eller vissa veterinärer, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Det europeiska smittskyddsinstitutet ECDC bedömer dock i sin veckorapport i början av juni att det fortfarande är ovanligt att människor smittas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!