MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Filippinskor säljs som slavar i Syrien

publicerad 26 mars 2021
- av Per Nordin

Filippinernas migrationsbyrå har startat en omfattande utredning efter uppgifter om att filippinska kvinnor smugglas från landet till Dubai och vidare till Syrien där de säljs som slavar.

Enligt uppgifter till RT har landets senat tagit emot trovärdiga uppgifter som tyder på att filippinska kvinnor med hjälp av turistvisum smugglas till Dubai och vidare till Syrien där de säljs som slavar för omkring 10 000 dollar.

Senatorn Risa Hontiveros som utreder människohandeln menar att högt uppsatta tjänstemän på invandringsbyrån varit involverade i brottsligheten och att kvinnor har låsts in i ”mörka och smutsiga” utrymmen innan de säljs i Damaskus.

De senaste månaderna har ett antal kvinnor sökt skydd på Filippinernas ambassad i Syrien efter att ha utstått vad som beskrivs som ”mycket hårda arbetsvillkor”, de har sedan flugits tillbaka till Filippinernas huvudstad Manilla.

Att högt uppsatta filippinska tjänstemän pekas ut som delaktiga i människohandeln beskrivs som särskilt allvarligt och myndighetens ledning säger nu att man inte kommer att tveka att ge anställda som deltagit i brottsligheten ”de strängaste straffen”.

Det ska handla om minst 44 kvinnor som sålts som slavar, istället för att erbjudas bra arbetsvillkor i Dubai så har de forslats vidare till Syrien där de blivit inlåsta och tvingats sova på golvet.

– Vår egen migrationspersonal skickar våra kvinnor in i slaveri, konstaterar Hontiveros.

Mellan 2017 och 2020 ska över 112 000 filippinska kvinnor ha försökt lämna landet utan giltiga dokument – de allra flesta ska ha låtsats vara turister. Under samma period misstänks minst 1070 av dessa kvinnor ha sålts in i slaveri.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend