Fidesz lämnar EU-gruppen EPP

publicerad 3 mars 2021
- av Per Nordin
Victor Orbáns parti lämnar EPP.

Det konservativa ungerska regeringspartiet Fidesz väljer att lämna EU-gruppen EPP. Detta efter att denna röstat igenom nya regler i syfte att begränsa Fidesz-ledamöternas fri- och rättigheter.

Svenska Moderaterna och Kristdemokraterna är också med i den förment konservativa gruppen EPP och M-ledamoten Tomas Tobé är mycket nöjd över att Fidesz lämnar alliansen.

– Moderaterna har ju arbetat en lång tid för att ungerska Fidesz ska lämna vår partifamilj. Viktor Orbán går i en auktoritär riktning där han underminerar rättsstaten, oberoende media och det kan vi inte acceptera, säger Tobé till TT.


Annonser:


Tobé hävdar vidare att att partigruppen EPP ”måste ju vara glasklar kring våra värderingar” och att Orban och Fidesz inte delar dessa. Däremot hoppas han att Ungern förbli kvar i EU och inte lämnar unionen.

Redan innan omröstningen om hårdare åtgärder mot Fidesz så meddelade partiets ledamot Tamas Deutsch att en begränsning av Fidesz-ledamöternas rättigheter skulle vara oacceptabelt. När omröstningen sedan var klar valde partiet att helt enkelt lämna EPP.

Bakgrunden är att mer vänsterliberala partier i EPP varit mycket kritiska till Victor Orbán den politik hans parti för i Ungern, vilket inkluderat motståndet mot överstatlighet och utomeuropeisk massinvandring. Därför röstade EPP igenom nya stadgar där man bland annat vill ha möjligheten att stänga av partier ”som bryter mot EU:s demokratiska värderingar”.

Nu tappar EPP 13 av sina ledamöter, men kommer även fortsättningsvis att vara den största partigruppen med 174 ledamöter. Vilken partigrupp Fidesz nu väljer att ansluta sig till är oklart, men ett alternativ är den EU-skeptiska och konservativa partigruppen ECR där Sverigedemokraterna och polska Lag och rättvisa ingår.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.