Explosiv ökning av medborgargarden i Tyskland

publicerad 23 maj 2016

Allt fler tyskar är oroliga inför framtiden. Nu ökar antalet medborgargarden lavinartat i hela Tyskland.

Sedan september förra året har det kommit 1,5 miljoner utlänningar till Tyskland. I början var stämningen positiv hos det tyska folket. Men i dag vill en majoritet av tyskarna att gränserna stängs liksom att Angela Merkel avgår från posten som tysk förbundskansler.

Den kraftiga minskningen för Angela Merkels ”öppna dörrar”-politik går hand i hand med framväxten av medborgargarden i Tyskland. I synnerhet den arabiska våldtäktsleken ”taharrush gamea” under nyårsfirandet i Köln tycks ha fått tyskarna att organisera sig i medborgargarden för att värja sig mot känslan av otrygghet som sprider sig i det tyska samhället.

Nyligen sände det danska statliga tv-bolaget DR ett reportage om framväxten av medborgargarden i Tyskland rapporterar den danska webbtidningen Den Korte Avis. Numera finns det över 300 medborgargarden utspridda över hela landet.

– Det här överraskar verkligen mig. Jag har bott i Tyskland i 15 år – men jag har aldrig förut upplevt en sådan uttalad rädsla inför framtiden. Det här är inte en domedagskult. Det är välanpassade tyskar med familjer och jobb. Ja, med helt vanliga liv och jag möter fler och fler med samma tankar, säger Michael Reiter, utlandskorrespondent vid DR.

Han fick lov att följa tyska medborgargarden på nära håll.

– En sak slår mig, att om det stämmer vad den tyska pressen säger, att det här här den yttersta tyska högerflygeln, ja då har den förändrat sig. Jämfört med tidigare så är det bara några få kända högerextremister här. De flesta demonstranterna verkar vara helt vanliga tyskar. Det kokar under ytan, det märker jag i hela Tyskland, säger Michael Reiter.

Götz Kubitschek är en av de ideologiska ledarna bakom initiativet till medborgargarden bland tyskarna. Han menar att medborgarna har en okränkbar rättighet till att försvara deras kulturarv.

Historien och anknytningen till ett folk som de här byggstenarna som världen vilar på, har vi fått till låns och det ska utvecklas med stor omsorg och ansvar. Rätten till vårt kulturarv är okränkbart, säger Götz Kubitschek till DR.

I den östtyska staden Altenburg har medborgargardet en massa aktiviteter. De går till exempel runt på gatorna och ropar ”Merkel ska bort”. De lär ut självförsvar och har olika arbetsgrupper för att lära ut hur man odlar grönsaker och konserverar mat i kristider.

En av alla tyskar som har tappat hoppet om framtiden är snickaren Daniel Gräf som den danske utlandskorrespondenten möter på dennes gård – där han bor tillsammans med sin fru, lilla dotter, svärmor och mormor.

– Jag förutspår att hela vårt tyska arv går förlorat. Det blir långsamt förstört av massinvandringen. För att säkra vår familj och våra medlemmar har vi bildat medborgargardet – eller är i färd med att bilda det, säger Daniel Gräf till DR.

Han ser dystert på framtiden så han planerar därför att bygga ett skyddsrum utav familjens camping. Han vill helt enkelt gräva ned den i jorden och täcka den med betong.

– Hellre vara beväpnad än att riskera betala med livet eller få stryk eller att flickvännen blir våldtagen eller något annat, konstaterar Daniel Gräf.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!