EU-parlamentet röstar för förbud mot bensinbilar

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 15 juni 2022
- av Sofie Persson
Motorväg i Tyskland. EU-parlamentet.

EU-parlamentet har röstat igenom nya klimatregler där man beslutat minska utsläpp från personbilar – med 100 procent. Det innebär ett förbud mot nya bilar med förbränningsmotorer redan från och med 2035.

Under förra veckan påbörjades röstningen inom EU-parlamentet angående nya klimatregler i det stora klimatpaketet, där tanken är att drastiskt minska utsläpp av koldioxid i unionen med minst 55 procent redan 2030. Ett förslag som röstats igenom handlar om att minska utsläpp från personbilar – med 100 procent. Det innebär i praktiken att man tänker sig att nya bilar med förbränningsmotorer ska förbjudas i EU redan från 2035, rapporterar Europaportalen.

Fossildrivna bilar tillhör redan historien och fordonsindustrin är mitt uppe i sitt arbete med att ställa om. EU ger nu industrin tydliga riktlinjer, säger den svenska liberala parlamentarikern Karin Karlsbro.

För att få ned utsläppen som inte omfattas av EU:s utsläppshandel ska varje medlemsland få en kvot som anger hur mycket utsläpp som får komma från bland annat jordbruk och transport. Rikare medlemsländer som Sverige får ett något högre nationellt mål än fattigare som Bulgarien.

När EU-parlamentet enats kan förhandlingar om lagstiftningen gå vidare till det så kallade ministerrådet för att utformas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!