Utrikes

EU inleder rättsprocesser mot länder som inte vill ta emot migranter

EU-kommissionen har nu inlett rättsliga åtgärder mot de tre medlemsstaterna Polen, Tjeckien och Ungern för att de inte har tagit emot tillräckligt många så kallade flyktingar.

EU-kommissionen i Bryssel hävdar nu att de tre EU-medlemsstaterna Polen, Ungern samt Tjeckien inte har tagit emot tillräckligt många migranter som var planlagt enligt 2015-planen. Enligt kommissionen har dessa länder hittills inte tagit emot en endaste migrant trots att de tidigare har blivit varnade för att de inte uppfyller sina “åtaganden gentemot Grekland, Italien och andra medlemsstater”.
Sedan i januari har 10 300 migranter omfördelats från Italien och Grekland, vilket är en femfaldig ökning jämfört med ifjol. Hittills har nästan 21 000 asylsökare fördelats över hela Europa, ungefär 14 000 från Grekland och resten från Italien. Däremot ska det röra sig om över 100 000 migranter som ska omfördelas mellan EU-länderna.

Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka slog tillbaka mot Brysselbeslutet och kallade dess plan att hantera migranter “dysfunktionell”.

“EU-kommissionen insisterar blint på att driva fram dysfunktionella kvoter som minskar medborgarnas förtroende för EU:s förmågor och driver istället tillbaka arbets- och konceptuella lösningar till migrationskrisen”, skrev Sobotka i ett uttalande.

Polen har också reagerat på Brysselbeslutet och säger att de avser att fortsätta med sin nuvarande migrationspolitik och inte avser att acceptera sin kvot av flyktingar. De är även beredda att försvara sin rätt att inte ta in flyktingar i en EU-domstol, sade den polska vice utrikesministern Konrad Szymanski till den polska nyhetsbyrån PAP.

Szymanski kallade också 2015-planen “felaktig” och tillade att Polen bidrar till att lösa migrantkrisen genom att “engagera sig i skydd av EU:s yttre gränser och systematiskt stärka sitt humanitära engagemang i regionen”.

Tjeckien, Rumänien, Slovakien och Ungern har också strikt motsatt sig planen. Trots varningar från Bryssel är även Ungern fast besluten om att strama åt sin migrantpolitik och istället fortsätta med sin egen gränsplan.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!