Etniska gruppen som dominerar USA:s regering

publicerad 26 januari 2021
- av Markus Andersson
Bidens nya kabinett hyllas för dess "mångfald".

I mainstreammedia hyllas nu ”mångfalden” i USA:s nya regering. Vita evangelikala kristna, som utgör 15 procent av befolkningen, får dock inte en enda ministerpost, medan Times of Israel samtidigt konstaterar att den nya regeringens tunga poster i USA domineras av ministrar med judisk bakgrund.

Judiska amerikaner utgör endast två procent av landets population men får samtidigt nästan alla tyngre ministerposter, rapporterar Fria Tider. Det handlar bland annat om Antony Blinken som blir utrikesminister, Janet Yellen som blir finansminister, Merrick Garland som blir justitieminister, Alejandro Mayorkas som blir minister för inrikes säkerhet, Avril Haines som blir den nya nationelle underrättelsechefen och Ron Klain som blir stabschef för Vita huset.

Utöver ministerposterna får den inflytelserika minoriteten flera andra viktiga positioner inom USA:s yttersta maktelit. David S. Cohen blir ny CIA-chef och Anne Neuberger blir NSA-chef för datasäkerheten. Statssekreterare för politiska frågor blir Victoria Nuland, biträdande utrikesministrar blir Wendy Sherman och Eric Lander och den assisterande hälsosekreteraren vid hälso- och socialdepartementet blir Rachel Levine som även dessa har judisk bakgrund.

Från utrikesminister till justitieminister är det ett mångfaldstvärsnitt av den amerikanska judenheten som fyller platserna i den tillträdande presidentens kabinett och på andra håll i regeringen”, konstaterar Times of Israel.

Även i svensk massmedia hyllas den påstådda mångfalden i Bidens regering och lyfts fram som någonting mycket positivt bland annat av pseudokonservativa Svenska Dagbladet.

Joe Bidens första regering reflekterar en bred bild av USA:s befolkning. Bland ministrarna återfinns bland andra en öppet homosexuell, en kvinna från ursprungsbefolkningen och en man med rötterna på Kuba”, skriver Schibstedt-tidningen.

Noterbart är att mannen ”med rötterna på Kuba” syftar till den tidigare nämnde inrikesministern Alejandro Mayorkas.

Flera av de nytillträdda judiska makthavarna har också ägnat stora delar av sina liv åt pro-judisk aktivism i olika former, bland annat den nye CIA-bossen David Cohen som varit en av de mest högljudda krafterna för att införa olika former av sanktioner mot exempelvis Iran – en av Israels bittraste fiender.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!