Etnisk konflikt i Darfur – över 80 dödade

publicerad 19 januari 2021
- av Isac Boman
Sudan, Darfur

Ett knivbråk mellan två personer eskalerade till ett etniskt krig i Darfur i västra Sudan, i vilket över 80 personer dödats och över 100 skadats.

Striderna i delstatshuvudstaden El Geneina blossade upp på lördagen efter att en man knivhuggits till döds, rapporterar BBC News. Lördagens sammandrabbningar sker mindre än tre veckor efter att fredsbevarande trupper från FN och Afrikanska unionen överlämnade landets säkerhet till myndigheterna i Khartoum efter 13 år.

Enligt Centralkommittén för Sudans läkare har 83 dödats och omkring 160 har sårats. Antalet döda och skadade kommer troligtvis att öka eftersom våldet inte har upphört. Ett lokalt utegångsförbud har införts och premiärminister Abdalla Hamdok har skickat en delegation för att utreda. Även regeringstrupper har skickats till regionen.

Darfur har länge präglats av konflikter mellan de olika folkgrupperna som lever där. Förra året slöts ett fredsavtal som innefattade de flesta folkgrupperna, men inte alla.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.