Erdogan: ”Sverige är terrorismens vagga”

publicerad 20 september 2022
- av Redaktionen
Erdogan är inte nöjd med Sveriges stöd till kurderna.

Turkiets president Tayyip Erdogan är fortsatt bedrövad över Sveriges relation till kurdiska separatister. I en färsk intervju hävdar han att Sverige är en ”vagga för terrorism” och att ”terroristerna har infiltrerat” Sveriges riksdag.

Nya Dagbladet har vid flera tillfällen rapporterat om att Turkiet, för att rösta ja till en svensk Nato-ansökan, kräver att Sverige går med på en rad turkiska krav – bland annat att man slutar stödja kurdiska separatister och utlämnar personer som Turkiet menar är att betrakta som terrorister.

I en ny intervju med amerikanska PBS Newshour hävdar Erdogan återigen att Sverige i praktiken är att betrakta som en fristad för terrorister – och att terroristerna också återfinns i Sveriges högsta lagstiftande församlingar.


Annonser:


– Sverige har varit en vagga för terrorism och terroristerna har infiltrerat deras parlament.

Turkiets president beklagar sig vidare över att ”banderoller och affischer på terroristorganisationernas ledare finns i överflöd” och hävdar även att kurdiska terroristsympatisörer misshandlar turkiska medborgare på Stockholms gator.

– De demonstrerar. De ropar slagord och de attackerar oskyldiga turkar i Stockholm. Vi har presenterat alla bevis som är relevanta för denna utveckling till våra svenska samtalspartner.

I Finland, som också ansökt om medlemskap i Nato, är situationen likartad menar Erdogan, men hävdar att den finska regeringen ”har mer kontroll över utvecklingen” och brukar hänvisa till konstitutionen och yttrandefriheten.

– I gengäld säger jag att terrorism inte har något med yttrandefrihet att göra. Det turkiska parlamentet är den slutliga beslutsfattaren, fortsätter Erdogan.

Den 28 juni meddelade Turkiet att man kommer att släppa in Sverige och Finland i den hårt kritiserade militäralliansen – men bara om ländernas vapenembargo mot Turkiet slopas och länderna förbinder sig att bekämpa kurdisk terrorism samt utlämnar ett stort antal terrorism- och brottsanklagade personer till Turkiet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.