Utrikes

Enkel valseger för Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan hade som väntat inga större problem med att bli återvald i söndagens turkiska presidentval.

Erdoğan, som under de senaste åren kritiserats för sitt auktoritära styre i Turkiet, fick sammanlagt 52,6 procent av rösterna, en ökning med 0,8 procentenheter sedan presidentvalet 2014.
Vi kommer att fortsätta kämpa med den styrka som vi fått av er i detta val, sade Erdoğan till sina anhängare i Ankara i sitt segertal.

Vår flagga kommer att flyga mer fritt. Varje medborgare kommer få mer frid, fortsatte Erdoğan och drog igång ramsan “En nation, en flagga, ett land, en stat”.

Den främsta oppositionskandidaten, Muharrem İnce, meddelade på måndagsmorgonen att han accepterar valresultatet. İnce fick endast 30,6 procent av rösterna.

Även om Erdoğan befäste sin position som Turkiets president gick det inte lika bra i parlamentsvalet, som hölls samma dag som presidentvalet. Erdoğans nationalkonservativa parti AKP, under ledning av premiärminister Binali Yıldırım, backade med nästan sju procentenheter och fick 42,6 procent. Tillbakagången var dock inte tillräcklig för att AKP och deras koaltionspartner, det ultranationalistiska MHP, skulle tappa sin majoritet i den turkiska nationalförsamlingen. AKP och MHP kontrollerar efter valet 344 av de 600 platserna i nationalförsamlingen.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!