Drogproduktionen i Afghanistan har ökat 50 gånger

Kriget i Afghanistan

Drogproduktionen i Afghanistan har ökat 50 gånger sedan början av den amerikanska militära insatsen, uppger den ryska federala narkotikabekämpningstjänsten.

publicerad 30 maj 2015
Den amerikanska militärens insatser mot opiumodlingar i Afghanistan har misslyckats kapitalt

Narkotikaproduktionen i Afghanistan utgör ett allvarligt problem för Eurasien och Centralasien. Den har ökat nästan 50 gånger sedan den 7 oktober 2001, då USA inledde sin militära insats, och fortsätter att öka, säger myndighetens direktör Viktor Ivanov.

År 2014 odlades opiumvallmon på 224 000 hektar i Afghanistan.

Alla ledande experter är enligt Ivanov eniga om att narkotikaproduktionen kommer fortsätta att öka, i fall det internationella samfundet förblir lika passivt som nu.

Ökningen har skett trots USA:s intensiva militära närvaro. Källor som arbetat inom amerikansk och israelisk underrättelsetjänst har tidigare hävdat att det istället är ”tack vare” närvaron som drogproduktionen ökar.

Även Edward Snowdens läckor påvisade att den amerikanska underrättelsetjänsten har en ”svart budget” för ändamål som inte kan försvaras öppet eller redovisas och som inte kan bekostas med skattemedel då underrättelsetjänsten använder förbjudna metoder i sitt arbete.

 

se.sputniknews.comLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.