I samband med ett nytt avsnitt av Dr. Phil Primetime väckte programledaren, Phil McGraw, debatt genom att förkasta den i USA utbredda “mångfaldspolicyn” DEI (Diversity, equity, and inclusion) och likställa denna med “marxism”.
– Hur skapar man jämlika resultat när människor inte är likadana? Vissa människor är kortare, vissa människor är längre och tittar över staketet, de kan inte båda spela i NBA. Man kan inte skapa lika resultat, deklarerade programledaren.
Programmet var sammansatt av ett flertal olika profiler: två svarta män, pastor James Ward Jr. och Erec Smith, professor vid York College of PA, samt Rachel Kargas, en DEI-förespråkande vit kvinna och HR-chef.
DEI kan på svenska översättas med ungefär “mångfald, rättvisa och inkludering” och är en slags “kvoterings- och mångfaldspolicy” som numera används flitigt av många amerikanska företag och organisationer i syfte att “lyfta fram” och gynna minoriteter av olika slag.
Samtalet spände över en rad olika ämnen. Från hur DEI numera tillämpas i det amerikanska samhället, till dess påstådda inverkan på diverse arbetsplatser.
Pastor Ward kritiserade DEI:s inkonsekventa tillämpning inom olika områden i samhället och undrade “varför det saknas asiatiska, latinamerikanska och spansktalande idrottsstjärnor inom populära sporter som basket och fotboll“.
Dessutom hävdade han att Amerika befinner sig i ett “nytt inbördeskrig” mellan ideologier, där DEI-förespråkare försöker “leka Gud” genom att påverka samhället.
Kargas, å andra sidan, försvarade DEI genom att hänvisa till en populär grafisk illustration som visar skillnaden mellan “jämlikhet” och “rättvisa”. Hon hävdade att DEI handlar om att jämna ut spelplanen och hjälpa vissa demografiska grupper att övervinna påstådd rasism, “omedvetna fördomar” och förment misogyni.
Dr. Phil blows up mindless DEI robot.
This is beautiful to witness.pic.twitter.com/gpXVnnH1ic
— Citizen Free Press (@CitizenFreePres) April 13, 2024
“Marxism”
Dr. Phil förkastade helt begreppet “lika utfall”, som han menade är omöjligt att uppnå eftersom människor rent biologiskt är födda med olika förutsättningar.
– Hur skapar man jämlika resultat när människor inte är likadana? Vissa människor är kortare, vissa människor är längre och tittar över staketet, de kan inte båda spela i NBA. Man kan inte skapa lika resultat. Vad ger ett DEI-program rätt att komma in och försöka ändra på sakernas natur för att skapa lika resultat? Det har prövats, det fungerade inte, det kallades marxism.
Kargas svarade att hon “arbetat med rekrytering i 25 år” och förespråkade hårdare riktlinjer för att nå “en bredare massa”.
Professor Erec Smith, som deltog på distans, argumenterade starkt för meritokrati som den bästa lösningen för en rättvis arbetsmarknad.
– Om man tillämpar eller håller sig till meritokrati spelar det ingen roll om någon spelar golf med VD:n eller inte. Det handlar om att matcha de värderingar, de färdigheter som är nödvändiga för jobbet. Ditt argument bevisar att vi behöver meritokrati, betonade professor Smith.
DEI
Mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) är ett organisatoriskt ramverk som påstås syfta till att "främja rättvis behandling och fullt deltagande av människor". Särskilt grupper som historiskt sett anses ha varit underrepresenterade eller utsatta för olika former av diskriminering.
DEI används oftast för att beskriva vissa utbildningsinsatser, exempelvis "mångfaldsutbildningar". Även om DEI är mest känd som en form av företagsutbildning, tillämpas det också inom många typer av organisationer inom exempelvis den akademiska världen, skolor och sjukhus.
Under de senaste åren har DEI:s insatser och policyer väckt stark kritik. Inte minst riktat mot den specifika effektiviteten hos dess verktyg, dess effekter på yttrandefrihet och den akademiska friheten, samt mer allmän kritik på politiska eller filosofiska grunder.