Donald Trumps avskedstal: Jag startade inga krig

publicerad 20 januari 2021
- av Isac Boman

Under tisdagen publicerades Donald Trumps sista tal som president. I avskedstalet lyfte Trump fram vikten av att bevara amerikanska nationella identiteten och konstaterade han är stolt över att vara den förste president på decennier som inte startat några krig.

– Jag är väldigt stolt över att vara den första president på decennier som inte har startat några nya krig alls, konstaterar han.

Vidare uttrycker Donald Trump stolthet över att ha varit med och ”gett tillbaka styret av vårt land till det amerikanska folket”.


Annonser:


– Framför allt återuppväckte vi den heliga idén att makthavarna i USA svarar inför folket. Detta, hoppas jag, blir mitt största arv.

I avskedstalet nämner Trump inte det omfattande valfusk som han tidigare pekat på ägt rum under presidentvalet och som han också menar var det som gjorde att Biden vann valet. Istället menar han att den rörelse som han och hans anhängare startat ”bara har börjat”.

– Nu, när jag förbereder mig på att överlämna makten till en ny administration vid middagstid på onsdag, vill jag att ni ska veta att den rörelse vi startat bara har börjat. Det har aldrig funnits någon liknande rörelse. Idén att en nation måste tjäna sina medborgare kommer inte att försvinna, utan istället växa sig starkare för varje dag.

Den avgående presidenten pekar i sitt tal vidare på att den nationella identiteten måste bevaras och att USA:s ”storhet” kommer att försvinna om denna inte vårdas.

– Det innebär att fokusera på det vi har gemensamt: det arv som vi alla delar… I centrum för detta arv finns också en stark tro på yttrandefrihet och öppen debatt. Bara om vi skulle glömma vilka vi är och hur vi kom hit, skulle vi någonsin kunna tillåta politisk censur och svartlistning i Amerika. Det är inte ens tänkbart. Att stänga av fri och öppen debatt bryter mot våra viktigaste värden och våra äldsta traditioner. USA är inte en blygsam nation av tämjda själar som behöver skyddas från de som har en annan åsikt. Det är inte vilka vi är och det kommer aldrig bli vilka vi är.

Många förvånades också över att Trump valde att önska den nya administrationen lycka till, eftersom han hittills har menat att denna är illegitim och att Joe Biden fuskat sig till segern.

– Vi ger dem våra lyckönskningar med förhoppning om att de kommer att ha tur.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.