Donald Trump svänger i NATO-frågan

USA engagerar sig återigen i Afghanistan och i Syrien. Samtidigt sticker Nordkoreas ”Halvgud” Kim Jong-Un upp. USA är det enda Natoland som har utlöst artikel 5 i Natostadgan. Artikel 5 manar andra Natoländer att ställa upp i krig. Det ser ut att bli en bestående trend.

publicerad 17 april 2017

Afghanistan

Donald Trumps agerande under sin tid som president har både fått kritik men också uppfattningar att han uppvisat presidentkvaliteter. Att USA:s president låter bomba IS i grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, nära gränsen mot Pakistan har av en del ansetts vara bevis på viljestyrka. USA har bara kvar 8 500 man i Afghanistan. Av dessa är säkert en stor del rådgivare.

Bomben GBU-43, dvs. MOAB (Mother Of All Bombs), är en termobarisk bomb med ingrediensen Uran för att åstadkomma den extrema värmen och tryckvågen.

Det innebär att den steker ihjäl människor till oigenkännlighet i pericentrum och över 100 meter ut sugs eller trycks luften bort så att det bara återstår kanske tio procent av syret vilket gör att lungorna kollapsar. Det är förstås om man inte dör av tryckvågen. Termobariska bomber fungerar bäst i slutna utrymmen. Ryssland har inget Uran i sina termobariska bomber.

Uran utanför kroppen är ganska harmlöst, men när man inhalerar damm nedsmutsat med Uran, som finns i plenty i urbana stridsområden, så är den dödlig i mikroskopiska doser. Men inte omedelbart dödlig, först drabbas man av leukemi, sedan dör man.

MOAB väger 9 500 kg och är den största konventionella och guidade bomb som USA har. Bomben släpps med fallskärm från ett fraktflygplan. Den är stor som en liten lastbil, 9 meter lång och fylld med över 8 000 kg sprängmedel. Den kan förstöra en yta på 9 kvarter eller 150 meters diameter.

För att få så stor verkan åt sidled som möjligt så detonerar MOAB en (1) meter ovanför marken. Men de måste kunna flyga in den, och även IS-krigare kan ha tillgång till handburet luftvärn liknande den amerikanska Stinger mot lågtflygande flyg. För det jobbet används en C-130 Hercules, samma som svenska försvarets arbetshäst.

Trump har sagt att han ska bomba skiten ur IS. GBU-43 användes för första gången skarpt i torsdags i Afghanistan. Donald Trump har genomfört tre begränsade militära åtgärder mot tre olika målgrupper eller länder på kort tid.

Den första i ordningen är robotattacken mot syriska förband, den andra att skicka en hangarfartygsgrupp mot Koreahalvön, och den tredje att fälla GBU-43 i Afghanistan.

Nordkorea

IS i Afghanistan bryr sig ingen om, men i Syrien är Ryssland en intressent och i Nordkorea vid Japanska havet finns det flera intressenter men främst Kina.

Det ligger nära tillhands att Nordkorea vedergäller ett amerikanskt angrepp med kärnvapen mot Sydkorea eftersom Nordkoreas ballistiska robotar inte har räckvidden att nå USA.

Lek med tanken att vedergällningen från Nordkorea inte blir omedelbar. Nordkorea har den tekniska förmågan och plutonium nog för att bygga ett kärnvapen som de placerar på ett fartyg som de fraktar till USA:s västkust och där detonera kärnladdningen. De har förmodligen gott om kamikaze-frivilliga.

Den amerikanske utrikesministern har nyligen varnat både Nordkorea och Kina för att det amerikanska tålamodet nu är mycket nära slutet.

”Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras”, sade Trump vid en pressträff på torsdagen.

En militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut ”i vilken stund som helst”, enligt Kinas utrikesminister Wang Yi.”Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare”, säger Wang Yi under en gemensam presskonferens med sin franska kollega Jean-Marc Ayrault i Peking.

”Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordostasien”, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En grupp amerikanska krigsfartyg som övar tillsammans med sydkoreanska och japanska styrkor befinner sig nära Koreahalvön, något som kritiseras av Pyongyang. Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol sade i en intervju med nyhetsbyrån AP idag att USA:s nya president Donald Trump är mer aggressiv än sina föregångare.

Han sade också att Nordkorea ser USA:s agerande som provokativt och att Nordkorea kommer att fortsätta sina kärnvapentest så som landets ledare anser passande.

Kina signalerar att man kommer att se allvarligare på om Nordkorea fortsätter med sina förbjudna kärnvapenprogram. Det kan ses som ett tillmötesgående mot president Donald Trump, som krävt att den kinesiske ledaren Xi Jinping ska göra mera för att som han sagt ”lösa” Nordkoreaproblemet.

Men samtidigt har det kinesiska utrikesdepartementet i dagarna också anklagat USA och Sydkorea för att ha bidragit till upptrappningen av konflikten på den koreanska halvön genom att börja installera ett nytt robotförsvar i Sydkorea.

USA:s president Donald Trump, som kallat försvarsalliansen Nato för obsolet eller otidsenlig, tycker inte längre att det är så. ”Jag sade att Nato var obsolet. Nu är det inte obsolet längre.”, sade han vid en presskonferens med generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Washington.

Häromdagen deklarerade USA:s president alltså en ny uppfattning och prisade Nato som ett bålverk för fred och säkerhet.

Syrien

Ryssland lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av den misstänkta kemvapenattacken i förra veckan. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.

USA avfyrade för någon vecka sedan 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk från två amerikanska jagare i Medelhavet mot flygfältet Shayrat nära staden Homs i Syrien.

Attacken var beordrad av president Donald Trump som ett svar på den giftgasattack i provinsen Idlib i Syrien som regimen anklagas för och som dödade mer än 80 människor. Ryssland fördömde attacken och menade att den var ett krigsbrott. Donald Trump sa att det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att stoppa spridning av kemiska vapen.

 

Roger M. Klang/Morgonbladetursprungsartikel


GBU-43/B MOAB

En GBU-43/B MOAB utanför Air Force Armament Museum vid Eglin Air Force Base i Florida
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.